Mezi tradiční indické bašty se z pohledu pěstování jablek dlouhodobě řadí oblasti na severu země. BBC píše hlavně o lokalitách Himáčalpradéš a Džammú, kde jsou teploty proti jihu mnohem nižší. Nové odrůdy jablek se ale začínají vysazovat i tam, kde by to dříve nikoho nenapadlo. Řadí se mezi ně třeba oblast Maháráštra, která podle BBC zažívá malý ovocnářský zázrak.
Jeden z místních farmářů jménem Kakasaheb Sawant se rozhodl pěstovat jablka v místě, kde teploty již poměrně běžně přesahují i hranici 40 stupňů Celsia. „Mí sousedé si mysleli, že jsem se zbláznil,“ říká zemědělec. V roce 2022 se rozhodl zasadit sto jabloní, z nich přežilo celkem osmdesát. Loni mu každý z těchto stromů dal 30 až 40 kilogramů jablek.
Zemědělcům vadí ovocné stromy obalené plody, přistoupili k neobvyklému kroku![]() |
Sawant ale zároveň říká, že proti jablkům na severu Indie těm jeho něco schází. Nemají totiž dostatek chuti, a i proto se zatím tolik neprodávají. Indický farmář ale přesto věří, že za čtyři až pět let budou jeho jablka mnohem chutnější.
Indie jako ovocnářská velmoc
V současné době je Indie druhým největším producentem ovoce na světě. Konkrétně produkce jablek za posledních pět let stoupla o 15 procent na 2,5 milionů tun ročně. Indická spotřeba ale roste ještě rychleji, a i proto se dovoz jablek do Indie v roce 2024 téměř zdvojnásobil na 600 tisíc tun.
„Klimatické změny způsobují chaos. Indickým zemědělcům způsobují velké finanční ztráty,“ říká pro BBC profesor Dineš Thakur. Spolu s jeho kolegy se mu však povedlo vyvinout novou odrůdu, která proti těm běžným dozrává o dva měsíce dřív.
Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce![]() |
Odborníci říkají, že indickým problémem je také průměrné stáří indických jablečných sadů, které se rok od roku zvyšuje. „Máme staré sady a jejich výnosy postupně klesají. Chyběj noví farmáři i investice. Většina sadů je 15 až 20 let stará. Potřebujeme obnovu,“ říká pro BBC indický analytik S. Šandrašechar s tím, že je příznivcem i větší státní podpory, která by mířila také směrem k výrobě džusů či marmelád.
Aby byla jablka dostatečně chutná, potřebuje většina jabloní ideálně 1 000 hodin za rok, kdy se venkovní teploty pohybují okolo 0 až 6 stupňů Celsia. V indickém případě jde ale o luxus, kterým disponují jen některé oblasti na severu. Vědci se ale snaží přijít s alternativami, kterým má stačit jen 400 hodin chladu ročně.
Sadaři i páleničáři se radují. Ovoce nezmrzlo, na stromech zrají i meruňky![]() |
Úspěchy jsou však zatím částečné. Indičtí vědci vsadili na 300 nových odrůd, které by měly být vůči klimatickým změnám odolnější. Většina z nich však zatím nebyla v testovacím prostředí na východě Indie z pohledu úrody úspěšná. Do budoucna však věří ve změnu, uzavírá BBC.