Indická automobilka Tata bude vyrábět Land Rover a Jaguar.

Indická automobilka Tata bude vyrábět Land Rover a Jaguar. | foto: ČTK

Indická Tata sehnala peníze, může koupit Land Rover a Jaguar

  • 14
Indická firma Tata Motors už zanedlouho dosáhne zajímavého primátu. Bude totiž vyrábět nejlevnější auta světa Tata Nano a zároveň jedny z nejdražších. Už příští týden by totiž měla definitivně koupit výrobce luxusních vozů Jaguar a Land Rover od americké automobilky Ford.

Podle listu Wall Street Journal indický výrobce získal úvěr tři miliardy dolarů na nákup obou automobilek a podpisu smlouvy tak už prakticky nic nebrání.

Podle listu by k němu mohlo dojít už v pondělí nebo úterý příští týden a definitivně by mohla být celá akvizice završena v druhém čtvrtletí - získat souhlas antimonopolních úřadů by totiž neměl být problém.

Zástupci Fordu označili indickou firmu už dříve za žhavého zájemce o odkup jeho značek luxusních vozů.

Podle informací deníku úvěr poskytly banky Citigroup a J. P. Morgan Chase. Samotná akvizice má firmu Tata přijít na dvě miliardy dolarů, další investice si však vyžádají koupené automobilky.


. Land Rover

Výrobce terénních automobilů byl založen v roce 1948. V roce 1994 jej koupila firma BMW, která ovšem Land Rover prodala až za šest let konkurenčnímu Fordu. Ten jej začlenil do divize luxusních aut stejně jako Jaguar a Aston Martin.

Dřívější oznámení Fordu, že by rád své divize prodal právě indické Tatě, vyvolalo u zaměstnanců velké obavy z propouštění, nahrazování pracovní síly indickými pracovníky a z přesunu výroby do Asie.

Uklidnit odboráře ve Velké Británii proto už dvakrát přijel ředitel Tata Motors Ravi Kant. Mimo jiné také slíbil, že se ani jedna z automobilek nebude "poindičťovat" a že i nadále budou odebírat motory a díly od společnosti Ford. Její výrobny ve Velké Británii totiž dodávají významnou část své produkce právě automobilkám Land Rover a Jaguar.

Ford už loni v rámci své restrukturalizace prodal divizi supersportovních vozů Aston Martin, kterou koupili britští soukromí investoři. Značku Volvo si ale firma stále nechává a zatím neuvažuje o jejím prodeji.

Koncern Ford koupil značku Jaguar v roce 1989 za 2,5 miliardy dolarů, Land Rover roku 2000 za 2,75 miliardy.


. Jaguar

Firma vznikla ve Velké Británii roku 1922. Od šedesátých let se spojovala s dalšími britskými automobilkami, až skončila v náručí British Leyland. V roce 1989 ji koupil automobilový obr Ford.