Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

Vedení firmy IKEA stojí ve Francii před soudem. Šmírovalo zaměstnance

  • 19
Ve Francii začal soud s bývalým vedením francouzské pobočky nábytkářské společnosti IKEA kvůli špehování vlastních zaměstnanců. Obvinění čelí IKEA jako právnická osoba, její bývalé vedení a také několik policistů a zaměstnanců bezpečnostní služby.

Firmě za protiprávní jednání hrozí pokuta až 3,75 milionu eur (98 milionů korun), některým obviněným až deset let vězení, píše agentura AFP. Proces byl měl podle předpokladu skončit 2. dubna.

Hledáte lepšího zaměstnavatele? Vyberte si novou práci na pracovním portálu jobDNES.cz.

Celou kauzu v roce 2012 odstartovalo zjištění satirického časopisu Le Canard enchainé a zpravodajského portálu Mediapart, podle kterých firma IKEA několik let sledovala své zaměstnance a jejich zvyky.

Ikea katalog nevyšel. Obsahoval fotku, na které černoch připomínal vězně

IKEA si nechávala od bezpečnostní agentury prověřovat minulost a styky svých zaměstnanců a uchazečů o práci na pobočkách po celé Francii, aniž by je o tom informovala. Bezpečnostní agentura zjišťovala, zda v minulosti nekradli, nevyjadřují se proti globalizaci, zda nehrozí riziko ekoterorismu nebo proč náhle začali mít v práci nové požadavky, uvádí konkrétní případy list Le Monde.

Po osmi letech vyšetřování dnes začalo přelíčení s firmou IKEA a patnácti fyzickými osobami. Soud je viní ze „shromažďování osobních údajů do spisu podvodným způsobem“, „zneužití účelu zpracování osobních údajů“, „záměrného nezákonného vyzrazení osobních údajů“ nebo „porušení profesního tajemství“. Listu Le Monde píše souhrnně o těchto trestných činech jako o „špionáži“.

Hlavou celého systému prověřování zaměstnanců byl Jean-François Paris, bývalý ředitel správy rizik. Firma na tento účel měla roční rozpočet 30 až 600 tisíc eur (780 tisíc až 15,6 milionů korun), uvádí AFP.

,