Vizualizace dopravní „kapsle“ dráhy hyperloop.

Vizualizace dopravní „kapsle“ dráhy hyperloop. | foto: Hyperloop

Hyperloop bude i v Indii, plánuje britský miliardář Branson

  • 52
Společnost Virgin Hyperloop One, za kterou stojí britský miliardář Richard Branson, chce v Indii vybudovat superrychlý dopravní systém. Ten by cestu mezi městem Púna a chystaným letištěm v Bombaji zkrátil na pětadvacet minut, čímž by cestujícím ušetřil až tři hodiny. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Branson, který je zakladatelem společnosti Virgin Group, podepsal v neděli v Bombaji předběžnou smlouvu o vybudování vysokorychlostního transportního systému hyperloop, který má cestující a náklad přepravovat v kapslích podtlakovými trubkovými tunely. S konceptem hyperloop přišel poprvé americký vizionář Elon Musk v roce 2013.

Miliardář Richard Branson na archivním snímku

Předváděcí trať by měla být vybudována během dvou až tří let od podpisu smlouvy, v druhé fázi pak celá trasa Púna–Bombaj s očekávaným termínem  do pěti až sedmi let.

Bransonův projekt by podle Virgin Hyperloop One mohl Indii za třicet let provozu ušetřit kolem 55 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).

„Myslím, že projekt Virgin Hyperloop One by mohl mít na Indii ve 21. století stejné dopady, jaké měly vlaky ve století dvacátém,“ uvedl Branson. „Trasa Púna–Bombaj je ideálním prvním koridorem pro celostátní hyperloopovou síť,“ dodal miliardář.

První test potrubní dopravy se podařil (archivní video):