ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Americký bojkot značky Huawei zatím nefunguje, firmě dál rostou tržby

  • 15
Navzdory americké snaze o globální izolaci společnosti Huawei tržby čínského technologického giganta rostou. Od ledna do září meziročně stouply o 24,4 procenta na 610,8 miliardy jüanů (přes dva biliony korun). Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení a po Samsungu druhým největším prodejcem chytrých telefonů.

Během prvních devíti měsíců letošního roku dodal Huawei na trh 185 milionů chytrých telefonů, což je meziročně o 26 procent více. Ve středu o tom informovala agentura Reuters. Výsledky za samotné třetí čtvrtletí firma nezveřejnila. V prvním pololetí vykázala meziroční růst tržeb o 23,2 procenta na 401,3 miliardy jüanů.

USA dá na černou listinu kromě Huawei i čínské výrobce kamerových systémů

V srpnu čínský podnik uvedl, že dopad amerických obchodních sankcí bude sice menší, než se původně obával, i tak by ale sankce mohly snížit tržby divize chytrých telefonů zhruba o deset miliard dolarů (přes 223 miliard Kč). Nynější čísla podle agentury Bloomberg naznačují, že dopad sankcí Huawei teprve pocítí.

Spojené státy Huawei podezírají ze špionáže pro čínskou vládu. Proto ji vyloučily z budování mobilních sítí páté generace (5G) a ke stejnému postupu se snaží přimět i své spojence. Huawei obvinění ze špionáže odmítá.

V polovině května Washington zařadil Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty. To by mohlo čínskou firmu odstřihnout nejenom od součástek důležitých pro sítě 5G, ale i od operačního systému Android.

Šéf Huawei pro technologie mobilních sítí páté generace (5G) Jang Čchao-

Tlak na Huawei zatím nechává Čechy chladnými. Firmě v ČR rostou tržby

pin v úterý upozornil, že firma upravila svůj dodavatelský řetězec tak, aby dokázala plně vyhovět požadavkům klientů síťových zařízení i bez součástek ze Spojených států.

Ve středu představitelé společnosti uvedli, že Huawei získal již více než 60 kontraktů s předními světovými operátory na výstavbu sítí 5G, přičemž polovina z nich pochází z Evropy. Huawei je dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro všechny tři české mobilní operátory, technologii firmy využívá také největší český provozovatel telekomunikačních sítí CETIN. 

,