(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Visitbrussels, Metro.cz

Belgičané a Francouzi zatáhli do svého sporu o hranolky Evropskou komisi

  • 36
Mezinárodní den belgických hranolek připadá na 1. srpna. Na autorství slavného pokrmu si ale dělají nárok i Francouzi, kteří jej každoročně oslavují 13. července. Do dlouholetého sporu byla v posledních dnech zatažena i Evropská komise, která by potravině mohla udělit speciální ochrannou známku.

Gastronomická rozepře mezi dvěma sousedícími zeměmi eskalovala tento týden ve středu. Francouzský deník Le Figaro totiž během mezinárodního dne belgických hranolek zveřejnil článek s titulkem „Ne, hranolky nejsou belgické“.

List v něm cituje historika Pierra Leclercqa, podle kterého se jedná o „profesionální produkt zrozený v ulicích Paříže“, jenž se v kuchařských knihách objevuje od roku 1855. „I když se to Belgičanům nelíbí, dnešní hranolky jsou ve své podstatě pařížské,“ uvádí Leclercq.

Britský deník The Daily Telegraph ale píše, že hranolky se v Belgii smažily už od 17. století. Ke svému anglickému názvu „french fries“ (francouzské hranolky – pozn. red.) údajně přišly během 1. světové války, kdy je tímto způsobem pojmenovali američtí vojáci, jejichž název se postupně ujal.

Server Politico uvádí, že během středečního brífinku Evropské komise (EK) pro novináře padly dotazy, jestli Komise připravuje pro belgické hranolky nějaký druh speciální geografické ochrany. Brusel totiž tímto způsobem ochraňuje originální potraviny z evropských regionů před jejich kopírováním v jiných oblastech.

Mluvčí EK Mina Andreeva v reakci na dotazy uvedla, že o žádných žádostech tohoto typu neví. Francouzský novinář pak v místnosti údajně vykřikl, že hranolky jsou stejně francouzské.

Belgická značka majonézy Natura momentálně sbírá podpisy pod petici, kterou žádá Unesco o uznání hranolek s majonézou jako součásti národního kulturního dědictví.