Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Proud

Homosexuálové berou stejně jako ženy méně peněz, tvrdí německá studie

  • 59
Nejen ženy, ale i homosexuálové jsou v Německu placeni hůře než heterosexuální muži. Rozdíl v hrubé hodinové mzdě činí 2,14 eura (56 Kč), zjistila studie německého Institutu pro hospodářský výzkum (DIW), která byla ve čtvrtek zveřejněna v Berlíně. Její autoři hovoří o „Sexuality Pay Gap“, rozdílu platu souvisejícím se sexuální identitou.

Heterosexuální muž v Německu v průměru vydělá 18 eur (470 Kč) za hodinu. Lesbická žena má podle studie 16,44 eur za hodinu, tedy zhruba tolik, kolik její kolega gay a dokonce o více než dvě eura více, než heterosexuální žena. Rozdíly ale mohou být způsobeny statistickými nepřesnostmi, zdůraznil autor studie Martin Kroh.

Průzkum vycházel z dotazníků mezi téměř 460 příslušníky gayů, lesbiček a bisexuálů a více než 39 000 heterosexuály.

Ze studie také vyplynulo, že lidé, kteří se označují za homosexuály, lesbičky nebo bisexuály jsou v průměru vzdělanější než heterosexuálové. Příčiny platových rozdílů studie nezkoumala.

Stejný plat za stejnou práci je bez ohledu na pohlaví, původ nebo sexuální orientaci nutností nejen z etických důvodů, řekla agentuře DPA ředitelka Německé společnosti pro personální management Katharina Heuerová. „V době nedostatku kvalifikovaných pracovních sil si žádný zaměstnavatel jakoukoli diskriminaci nemůže dovolit,“ dodala.