Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Heroin je jedním z největších mosambických vývozních artiklů, uvádí studie

  • 11
Téměř 30 let po zdrcující občanské válce se stal africký Mosambik páteří světového obchodu s heroinem. Droga v současnosti představuje jeden z jeho nejhodnotnějších vývozních artiklů. Podle odhadů se jej ze země vyveze až 40 tun ročně.

Podle červnové studie s názvem „The heroin coast“ (heroinové pobřeží, pozn. red.) od iniciativy Evropské unie ENACT vzrostl v posledních letech objem heroinu, který se na západní trhy dostává z oblasti východní a jižní Afriky. Jde o heroin vyrobený v Afghánistánu, jenž do Afriky putuje přes námořní trasy.

Značná část přistane na pobřeží Mosambiku. Studie uvádí, že ročně se ze země vyveze až 40 tun heroinu, tedy množství v hodnotě přibližně 800 milionů dolarů (téměř 18 miliard korun). Znamená to, že droga patří společně s uhlím a hliníkem k nejvýznamnějším mosambickým vývozním artiklům.

Se závěry studie souhlasí i vědec a novinář Joseph Hanlon, který o zemích v jižní části Afriky napsal několik odborných publikací. „Mosambik je významné heroinové tranzitní centrum,“ řekl Hanlon agentuře Bloomberg. Podle něj tvoří drogové příjmy důležitou součást tamní ekonomiky. 

V celé oblasti se totiž značně rozvinul černý trh, který má vazby i na místní politiky, což potvrzuje i studie iniciativy ENACT. I když je většina mosambického heroinu určena pro západní trhy, kde je jeho cena mnohem vyšší, část dovezených drog se spotřebuje přímo v Africe. Podle statistik OSN za rok 2017 momentálně zaznamenává Afrika celosvětově nejprudší nárůst spotřeby heroinu.

Jižní cesta místo balkánské trasy

Heroin putuje do Mosambiku poměrně staromódním způsobem. Většinou se pro námořní cesty využívají malá plavidla Dhau, což jsou tradiční arabské lodě o délce 15 až 23 metrů. Dnes už jsou vybaveny i motorem, a vzhledem k jejich malým rozměrům je satelit nebo hlídková loď jenom obtížně zaregistruje. Každé z těchto plavidel pojme sto až tisíc kilogramů heroinu. Lodě startují z íránského nebo pákistánského pobřeží.

Jedná se o tzv. jižní cestu, kdy se droga přepravuje přes Indický oceán a následně končí v různých zemích Afriky, Evropy a v omezeném množství i v Severní Americe. 

V posledních letech tato jižní cesta nabývá podle studie na popularitě a objem dopravovaných drog touto cestou narůstá.

Uberizace mosambického obchodu s heroinem

Server Quartz uvádí, že se v Mosambiku v poslední době změnily způsoby distribuce drog. Dealeři využívají například aplikaci WhatsApp, která jim umožňuje zasílat pašerákům anonymní instrukce. Také Hanlon mluví o „uberizaci mosambického obchodu s heroinem“.

Studie se zmiňuje i o tom, jak obchod s drogami prorůstá do nejvyšších pater místní politiky. Uvádí, že v Keni kandidují překupníci s drogami přímo do politických funkcí. V Mosambiku si zase dealeři upevnili svou pozici přes dlouhodobý oboustranně výhodný vztah s tamní politickou elitou. V obou zemích pak hraje heroin roli při financování nejrůznějších předvolebních kampaní. 

Naproti tomu Tanzanie momentálně prochází reformami, které mají narušit vztahy mezi místními politiky a zločinci.