Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na výrobce alkoholických medvídků kleklo Haribo. Není to fér, brání se firma

  10:39
Jen krátce poté, co trojice mladých Basků založila start-up na výrobu a prodej gumových medvídků s obsahem alkoholu, nelibě se ozval nadnárodní brand Haribo. Podle gigantu španělský výrobce porušuje jeho práva, mladí podnikatelé se brání tím, že na medvěda si nikdo copyright udělat nemůže.
Co se týče podoby výrobku se slavným originálem, námitky Hariba španělští...

Co se týče podoby výrobku se slavným originálem, námitky Hariba španělští výrobci nechápou. Jejich medvídci jsou jednak větší a také mají jiný tvar. Prodávají se výhradně online anebo nanejvýš na místech, kde se prodávají alkoholické nápoje. (27. ledna 2020) | foto: Profimedia.cz

I malý medvídek dokáže rozpoutat velký spor, jak se o tom přesvědčila trojice mladíků z Baskicka. Před několika lety dostali nápad spojit dětskou lásku ke gumovým medvídkům s pozdější inklinací dospělých k alkoholu a finálním nositelem této ideje se stal malý měkký bonbon s příměsí alkoholu, jak píše britský Guardian.

Tři mladí podnikatelé Ander Méndez, Tamara Gigolashviliová a Julen Justa založili vlastní start-up, společnost s názvem Osito & Co. Své alkoholické medvídky prodávala online i v barech a klubech téměř tři roky, nežli obdržela šestistránkový dopis od světoznámého výrobce sladkostí Haribo.

V něm oznamoval, že oceňuje jejich obchodní snahy, ale že její výrobky jsou až příliš podobné jejich gumovým bonbonům a jejich společnost se tak dopouští porušení vlastnických práv. V dopise dále stálo, že podobnost s originálem je natolik zřejmá, že v žádném případě nemůže jít o náhodu.

Německá firma dále na trojici podnikatelů požadovala, aby okamžitě zastavili výrobu i distribuci a převedli management, vlastnictví, ale i jméno jejich internetové domény ositosconalcohol.com na Haribo.

„Dost nás to vyděsilo,“ říká šéf mladé firmy Ander Méndez. „Je mi teprve čtyřiadvacet a právě jsem dokončil univerzitu. Všechno, co se kolem nás teď děje, připomíná spíše filmy, na které jsme chodili do kina. Nikdy netušíte, že se něco podobného najednou může stát i vám,“ říká mladý podnikatel.

Svůj byznys alkoholických medvídků trojice započala s příchutěmi gin s jahodou, whisky s kolou, rum s ananasem, vodka s pomerančem a tequila s citronem. Medvídci se prodávají v plechových krabičkách o třiceti kusech i klasických pytlících. Sedmdesátigramové balení stojí online 9 eur. Každý bonbon své barvy obsahuje 15 procent alkoholu, sedm takto nasycených bonbonů se obsahem alkoholu rovná přibližně jednomu pivu anebo skleničce vína. 

„Když lidé ochutnají, jsou docela překvapení. První chuť bonbonu je sladká, jak ale žvýkáte, postupně nastupuje alkoholová příchuť a najednou cítíte teplo v oblasti krku,“ popisuje zkušenost s omamnou sladkostí Méndez. Dodává však, že celkově je konzumace velmi příjemná záležitost.

Alkoholoví medvídci jsou větší a mají jiný tvar

Co se týče podoby výrobku se slavným originálem, námitky Hariba baskičtí výrobci absolutně nechápou. Jejich medvídci jsou jednak větší a také mají jiný tvar. Rovněž se prodávají výhradně online anebo nanejvýš na místech, kde se prodávají alkoholické nápoje. Produkt také nese zřetelné označení, že je určen dospělým.

„Celá kauza stojí na tom, komu tvar medvídka náleží. Haribo tvrdí, že nikdo jiný ho nemůže použít, ale s tím my zásadně nesouhlasíme. Medvěd je zvíře které žije v lese. Pro bychom ho nemohli použít na bonbony?“ hájí se podle Guardianu Méndez.

Haribo naproti tomu argumentuje tím, že proti baskickému start-upu podstoupilo běžné právní prostupy, aby bránilo svoji ochrannou známku. Za žádných okolností však firma nehodlá vstoupit na trh alkoholických sladkostí. 

„O převedení managementu, vlastnictví i jména internetové domény jsme požádali pouze z důvodu ochrany duševního dědictví práv i renomé naší značky,“ oznámila mluvčí německého gigantu.

Zemřel „pan Haribo“. Muž, který dostal do světa gumové medvídky

Méndez se svými společníky nyní zvažují další kroky, ale na právní bitvu s mezinárodní značkou nemá podle vlastních slov prostředky. Jejich firma právě dokončila expanzi na nové trhy ve Francii a Spojeném království a také v ní bude pokračovat, aby ukázala, že se nenechá zastrašovat.

„Podobných případů se denně na světě odehrávají tisíce. Všechny jsou založeny na stejném scénáři, kdy se mladým podnikatelům házejí klacky pod nohy jenom proto, že nemají zdroje na to bojovat v soudních síních,“ řekl Méndez.

„Pokud bychom šli s Haribem do sporu, možná by to pomohlo jiným. Naše podnikání byla spíše legrace a jedna velká party a nikdy nás ani nenapadlo, že by mohlo skončit soudní pří. I tak Méndez považuje situaci za bezmála surreálnou. „Představte si, že je vám dvaadvacet a gigant vám vyhrožuje, že zničí plody vaší několikaleté práce. Je to bezmála noční můra, “ uzavřel pro Guardian Méndez.

Společnost Haribo už se v roce 2012 soudila se švýcarským čokoládovým brandem Lindt o to, že jejich dutí medvídci balení ve zlatém alobalu jsou imitací bonbonů od Hariba. Po několikaleté soudní bitvě dala porota zapravdu Švýcarům a rozhodla, že jejich čokoládoví medvědi nemají s produkty Hariba nic společného.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...