ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Přestaňte špehovat, Amnesty viní Google a Facebook z porušování lidských práv

  • 41
Amnesty International obvinilo technologické giganty, kteří dominuji internetu, z porušování lidských práv. V nové zprávě organizace tvrdí, že by Google a Facebook měli upustit od svého obchodního modelu, který je založený na „sledování“.

Londýnská skupina Amnesty International pro globální právo zveřejnila šedesátistránkovou zprávu ve čtvrtek. Upozorňuje v ní na to, že obchodní model toho, čemu říká „Surveillance Giants“, je neodmyslitelně neslučitelný s právem na soukromí. Google a Facebook podle hnutí rovněž ohrožují řadu dalších práv, včetně svobody projevu a práva na rovnost a podporují také diskriminaci, napsala agentura AP News.

Zpráva uvádí, že praxe obou společností při „vysávání osobních údajů, které potřebují od uživatelů, aby nakrmily nenasytné reklamní inzerenty“, představuje bezprecendentní útok na práva na soukromí uživatelů. Data, která Facebook a Google shromažďují umožňují inzerentům přesně zacílit na reklamy na uživatele na základě jejich zájmů, zvyků při nákupů a dalších charakteristik. 

Amnesty upozorňuje také na to, že společnosti v podstatě lidi nutí, aby sdíleli svá data výměnou za přístup ke Google a Facebook. Jelikož tyto služby využívá velká část přátel a rodiny, nemá většina lidí na výběr a používá je také.

„Toto všudypřítomné sledování podkopalo samotnou podstatu práva na soukromí. Pomocí algoritmických systémů společnosti vytváří a odvozují podrobné profily všech uživatelů, čímž narušují možnost vytvořit svou identitu a udržet ji v soukromí,“ píše se ve zprávě. 

Facebook nesouhlasí, Google se nevyjádřil

Jak uvedl portál CNET, zpráva také upozorňuje na skandály, s nimiž se obě společnosti v průběhu let potýkaly. Letos se například zjistilo, že domácí bezpečnostní systém News Secure od společnosti Google obsahoval skrytý mikrofon, o kterém společnost zákazníkům neřekla. Facebook zase čelil kritice kvůli kauze Cambridge Analytica.

Amnesty považuje současné předpisy a opatření na ochranu soukromí jako nedostatečné. Vyzývá proto k tomu, aby jednotlivé vlády zákonem zaručovaly lidem nebýt sledován třetími stranami.

Facebook na analýzu zareagoval pětistránkovým dopisem, ve kterém uvedl, že obchodní praktiky společnosti nejsou v rozporu se zásadami lidských práv, upozornil The New York Times.

Ředitel pro veřejnou politiku Facebooku Steve Satterfield také zpochybnil, že by obchodní model společnosti byl založen na sledování a dohledu. Poznamenal také, že se uživatelé ke službě přihlašují dobrovolně. 

Google se ke zprávě nevyjádřil.