Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Komise vyšetřuje Google a Facebook. Zkoumají, jak data o lidech využívají

  • 7
Evropská komise v pondělí oznámila, že probíhá předběžné vyšetřování společností Facebook a Google. Zkoumají se především informace, které společnosti shromažďují, zpracovávají a zpeněžují pro reklamní účely.

„Komise rozeslala dotazníky v rámci předběžného vyšetřování praktik Googlu souvisejících se sběrem a využitím dat,“ napsala Evropská komise v e-mailové zprávě. Podle dokumentu, ke kterému získala přístup agentura Reuters, se Evropská komise soustředí mimo jiné na údaje související s lokálními vyhledávacími službami, internetovou reklamou či webovými prohlížeči. 

Google se nařčení brání. „Google využívá získané informace ke zlepšení našich služeb. Chceme uživatelům nabídnout relevantnější reklamu a dát jim možnost spravovat, mazat a přesouvat svá data, tak jak potřebují,“ reagoval internetový gigant. „Budeme i nadále pokračovat v diskuzi s Komisí a jinými správními orgány, jelikož tato debata je nesmírně důležitá pro celé technologické odvětví,“ dodává.

Společnost Facebook se dosud k šetření nevyjádřila.

Pokuty a další vyšetřování

Evropská komise v březnu udělila Googlu v pořadí již třetí antimonopolní pokutu. Společnost musí zaplatit 1,5 miliard eur (38 miliard korun) za zneužívání své silné pozice na poli online reklamy. Od roku 2017 už musel Google v Evropě zaplatit 8,2 miliard eur (209 miliard korun).

Internetové giganty dlouhodobě kritizuje dánská eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa však komisařka brojí proti americkým firmám, protože „nenávidí Spojené státy více, než kdokoliv jiný s kým se kdy setkal“.

Společnosti jsou ovšem pod mikroskopem i u amerických regulátorů. Americká komise pro obchod udělila Facebooku pokutu ve výši 5 miliard dolarů za zneužívání dat svých uživatelů. Jednalo se o vůbec nejvyšší pokutu, jakou regulátor udělil. 

Google i Facebook v poslední době řeší i další problémy. Obě firmy čelí obvinění od Amnesty International za porušování lidských práv a Facebook se stále vyrovnává s následky kauzy Cambridge Analytica.