Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Ženy berou v bance o polovinu méně než muži. Je mezi nimi málo manažerek

  • 13
Světu financí stále dominují muži, alespoň na těch nejvyšších pozicích. Potvrzuje to například porovnání průměrného výdělku mužů a žen, které finanční domy zveřejňují. V zahraničí je situace horší než v největších tuzemských bankách.

Americká investiční banka Goldman Sachs zveřejnila údaje, ze kterých vyplývá, že její zaměstnankyně berou v průměru o 56 procent méně než muži. A pokud jde o bonusy, vyplácí banka ženám dokonce o 72 procent méně peněz, nežli zaměstnancům.

Britská banka HSBC nedávno přiznala, že u ní tzv. gender pay gap, tedy rozdíl mezi průměrným hodinovým výdělkem mužů a žen dosahuje 59 procent. Průměr ve Velké Británii, kde tento ukazatel musejí velké firmy zveřejňovat (viz box), je 18 procent, píše list Independent.

Co je gender pay gap

Firmy, které ve Velké Británii mají nad 250 zaměstnanců, musejí zveřejnit tzv. gender pay gap (rozdíl v platech mezi muži a ženami) do 4. dubna. Tento den se nazývá Equal Pay Day, tedy v překladu Den rovných výdělků.

Jde o procentuální rozdíl mezi průměrným hodinovým výdělkem mužů a žen.  

Jak vysvětluje BBC, gender pay gap ale není to samé co equal pay. Posledně jmenovaný výraz znamená, že ženy na stejné pozici berou stejně jako muži. Jiný postup je nelegální. Přesto vzniká mezi platy mužů a žen rozdíl, vyjádřený právě v „gender pay gap“. Je způsobený například tím, že vysoké pozice s nejvyššími platy zastávají hlavně muži.

Goldman Sachs, stejně jako další firmy, kde je tento rozdíl velký, ujišťuje, že se snaží dělat maximum pro nápravu: „Podpora a přítomnost žen v pracovním kolektivu je pro nás jako pro globální firmu důležitá. Postupně se v tom zlepšujeme, i když je před námi ještě pořádný kus práce.“

Podobně jako jiné finanční instituce vysvětluje, že propastný rozdíl v odměňování je způsobený tím, že nejvyšší (a tedy nejlépe odměňované)pozice zastávají hlavně muži. Podle údajů na webu firmy činí podíl žen v nejhůř placené čtvrtině 62,4 procenta, zatímco na nejlépe odměňovaných místech jen 17 procent. 

Banky v londýnském finančním centru City i na americké Wall Street se už nějakou dobu snaží zbavit reputace hluboce zakořeněných předsudků o zastoupení obou pohlaví. Goldman minulý týden rozeslala svým zaměstnancům zprávu, že v roce 2021 by měly být na polovinu nových analytických postů nebo míst pro absolventy nabírány ženy.

V Česku rozdíl v platech vysvětlují rozením dětí

U nás je situace lepší, vyplývá z vyjádření největších bank . „Aktuálně dosahujeme gender pay gap 1,7 procenta. Přesto, že jde v porovnání s průměrnými hodnotami v České republice i v rámci EU o mimořádně dobrý výsledek, naším dlouhodobým cílem a součástí strategie rovných příležitostí je rozdíl úplně odstranit,“ uvedl Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny, která zaměstnává 70 procent žen.

Homosexuálové berou stejně jako ženy méně peněz, tvrdí německá studie

Rozdíl podle Hrubého vzniká hlavně proto, že ženy odcházejí na mateřskou a rodičovskou dovolenou, během níž nedochází k úpravám odměny jako u ostatních zaměstnanců.​ „Mzdu u všech kolegyň i kolegů vracejících se z mimoevidenčního stavu proto při návratu posuzujeme a snažíme se upravit tak, aby odpovídala aktuální úrovni odměňování na dané pozici a v daném útvaru,“ dodal mluvčí největší české banky.

V ČSOB činí gender pay gap podle jejího mluvčího Patrika Madle 6 procent. Rozdíl zdůvodňuje stejně jako mluvčí spořitelny. 

„Vzhledem k tomu, že častěji právě ženy věnují svůj čas rodině a výchově v rámci mateřské a rodičovské dovolené, po návratu bývá obtížnější dosáhnout takového kariérního růstu či takové seniority, které dosahují muži,“ říká Madle. S věkem se tento rozdíl opět zmenšuje. Většina zaměstnanců ČSOB jsou přitom ženy, můžu tu pracuje 38 procent.

V Komerční bance podle  Petry Smetákové z oddělení lidských zdrojů KB vycházejí rozdíly v odměňování na stejných pozicích z rozdílných zkušeností a výkonu, nikoli ze skutečnosti, zda jde o zaměstnance nebo zaměstnankyni. V některých případech jsou lépe odměňovány ženy, v jiných muži. Obecně platí, že menší rozdíly v odměňování jsou na rutinních pozicích. U expertních pozic jsou rozdíly v odměňování vyšší.

„Jenže to souvisí s konkrétní specializací a jejím dostatku nebo nedostatku na pracovním trhu a s mírou seniority, nikoli s tím, jakého jsou zaměstnanci pohlaví,“ zdůrazňuje Smetáková. I v Komerční bance najdeme více zaměstnankyň, než zaměstnanců - pracuje v ní 66 procent žen.