Gault&Millau zamířil už i na Slovensko. Odhalil seznam oceněných restaurací

Autor:
  10:00
Prestižní gastronomický průvodce Gault&Millau poprvé ohodnotil slovenské restaurace. Žlutá knížka obsahuje celkem 194 gastroprovozů, kdy 146 nejlepších restaurací doplňuje 48 trendy podniků.
Fotogalerie2

Slovensko oficiálně pokřtilo své první vydání gastronomického průvodce Gault&Millau (2. června 2025) | foto: Gault&Millau

Slovenská verze průvodce Gault&Millau byla slavnostně pokřtěna v úterý 2. června v bratislavské Staré tržnici. Inspektoři během uplynulého roku anonymně hodnotili stovky podniků, aby vybrali ta nejlepší místa, která se v knižní i online verzi průvodce objevila.

Kvalitu jednotlivých restaurací určuje počet bodů a symbolů kuchařských čepic, které Gault&Millau používá místo hvězd. Pěti čepic ani maximálních dvaceti bodů ale žádná restaurace, stejně jako před čtyřmi měsíci v Česku, nedosáhla.

Nejlepší je Knedlovo Papilio. Uznávaný gastroprůvodce poprvé hodnotil Česko

„Cítím obrovskou hrdost a nadšení z toho, jak se slovenská gastronomie za poslední roky posunula,“ řekl šéfinspektor slovenského průvodce Michal Ondriš. „Příchod Gault&Millau a velké množství restaurací, které byly podle mezinárodních kritérií skvěle ohodnoceny jsou toho jasným důkazem.“

Nejvyšší skóre v podobě osmnácti bodů a čtyř čepic získala restaurace ECK z Devína. Tři čepice obdrželo celkem devět podniků, a to Gašperov Mlýn, ARTE Restaurant, Edomae Sushi Matsuki, Irin, Semillon, RIVERBANK Restaurant, ORIGIN, BISTRIC Restaurant a SEVEN Restaurant Café. Na jednu nebo dvě čepice pak dosáhlo 114 gastroprovozů.

Kromě luxusních míst je do výběru zařazena i kategorie POP, tedy kvalitní a populární podniky jako jsou bistra nebo street foody. Těch se do prvního průvodce zařadilo 48, inspektoři je ovšem nehodnotí, takže nezískávají ani body ani čepice.

S touto kategorií se pojí i ocenění POP roku, které si odneslo bratislavské Mäso od Romana. Roman Kóna, který podnik provozuje, zaujal pohostinným přístupem a kvalitou. Hodnotitele zaujaly nejen steaky a bůček, ale například i brynzové halušky s hovězím hrudím.

CzechTourism podepsal smlouvu, komisaři Michelinu vyrazili do českých restaurací

Řád Zlaté vařečky

Opomenutí nezůstávají ani šéfkuchaři, a tak se při slavnostním křtu tradičně vyhlašují i tři kategorie pro ně. Titul šéfkuchař roku získal Daniel Tilinger z restaurace ECK, který v minulosti pracoval například v londýnském Maze Gordona Ramsayho. Inspektoři ocenili, že je i projektantem celého konceptu ECK.

Šéfkuchařem zítřka se stal Lukáš Heuser, který působí v restauraci ORIGIN. Ocenění, které získávají podniky s potenciálem, získal za to, že do malého regionu Lučenec přinesl špičkovou zážitkovou gastronomii.

Ocenění Mladý talent roku se uděluje šéfkuchařům pod 35 let, kteří dosáhli hodnocení minimálně 11 bodů. Na Slovensku se tak tímto titulem může pyšnit Patrik Pokrývka z restaurace Sissi. Hodnotitelé ocenili jeho přístup k moderním technikám, které stojí na lokálních, sezonních surovinách a skandinávských trendech, jež pochytil v jedné z nejlepších světových restaurací – norské Maaemo.

Přesun výroby do USA nechystáme, s Trumpem se EU dohodne, věří šéf Linetu v USA

Nejčtenější

Desetikoruna se prodala za 160 tisíc. Vysokou cenu má díky drobnému detailu

V aukci na serveru Aukro.cz se prodala vzácná desetikoruna z roku 1993. Příčinou její vysoké sběratelské hodnoty je snadno přehlédnutelný rozdíl od běžného kusu. Původně měly podobné mince sloužit...

Zatím nic nevíme. Odborníci spekulují, co způsobilo havárii letadla Air India

Video z havárie letadla společnosti Air India naznačuje možné anomálie, které budou nyní zkoumat orgány pro bezpečnost letectví, aby určily příčinu nehody. Odborníci spekulují, že letadlo možná...

Obchod mezi pódii zaujal. Tesco na Rock for People prodalo dvě tuny melounů

Mezi pódia pro vystupující kapely a stánky s pivem a občerstvením se letos na festivalu Rock for People v Hradci Králové vmáčkl i „jednorázový“ supermarket. V areálu vyrostla festivalová prodejna...

Po seznamkách ghosting ovládl i pohovory. Uchazeči o práci se jednoduše vypaří

Personalisty ve firmách stále více trápí nový sílící trend. Uchazeči o práci si totiž domluví pohovor, ale nakonec na něj vůbec nedorazí a nedají ani vědět. Nebo přijdou, projeví o práci zájem a pak...

Chorvatsko levné, nebo drahé? Záleží hlavně na tom, jak si to sami zařídíte

Premium

Od našeho zpravodaje v Chorvatsku Chorvatsko patří mezi nejvyhledávanější cíle českých turistů. Dovolená tam nemusí být drahá, jak se poslední roky říká. Zatímco ceny ubytování lze snížit mimo sezonu, na jídle se dá ušetřit kdykoli....

Jsou jen dva druhy kávy, malé a velké espresso, říká šéf slavné kavárny

Premium

Silvio Spohr, provozovatel Café Louvre, odhaluje, jak se mu podařilo obnovit noblesní kavárnu v srdci Prahy a proč preferuje osobní kontakt před QR kódy a samoobslužnými panely, a to i přes moderní...

21. června 2025

Od porcelánu po sendviče. Jak vypadá menu v evropských vlacích

Nároky na služby železničních dopravců se zvyšují a zdaleka se už netýkají jen pohodlných sedaček a dodržování jízdních řádů. Cestující vyžadují i chutné občerstvení, od sendvičů až po vydatný oběd,...

21. června 2025

Evropa omezí přístup čínských firem k veřejným zakázkám. Peking hrozí odvetou

Evropská unie se rozhodla omezit přístup čínských výrobců zdravotnických potřeb k veřejným zakázkám s hodnotou převyšující hranici 5 milionů eur (zhruba 125 milionů korun). Evropská komise se tímto...

20. června 2025

Oasis mánie v Británii vrcholí. V Manchesteru se otvírá specializovaný fan shop

Pouhé dva týdny před prvním koncertem britské kapely Oasis po 16 letech v Manchesteru otevře specializovaný fanouškovský obchod. Bude se v něm prodávat vše od čepic a triček až po sady příborů,...

20. června 2025

Kofola chce zachránit lázeňské prameny, zainvestuje do tradičních značek

Česku hrozí, že přijde o tradiční léčivé vody jako Bílinská kyselka či Rudolfův pramen. Výrobce BHMW čelí insolvenci a podal návrh na reorganizaci. O záchranu usilují Kofola a Invest Gate, které...

19. června 2025  16:10,  aktualizováno  20.6 15:04

Řidiči v Česku natankují každých 20 kilometrů. Nové pumpy rostou výjimečně

Podle aktuálních dat ministerstva průmyslu a obchodu je v tuzemsku téměř 4 000 veřejných pump, na které připadá jedna stanice přibližně na každých 14 kilometrů silnic. Trh je podle odborníků z velké...

20. června 2025

Airbus jako vítěz? I přes stín nad leteckou show poptávka po letadlech neklesá

Zatímco leteckým show obvykle dominuje závod mezi Airbusem a Boeingem o to, kdo oznámí více objednávek od leteckých společností, letošní právě probíhající ročník v Paříži je trochu jiný. Ve stínu...

20. června 2025  12:39

Drahé energie a málo surovin. Chemička Deza propustí více než stovku lidí

Valašskomeziříčská chemička DEZA, která patří do koncernu Agrofert, propustí ve druhé polovině letošního roku 123 lidí. Důvodem je nepříznivá ekonomická situace. Na konci roku bude mít chemička...

20. června 2025  10:41,  aktualizováno  11:04

TikTok děkuje Trumpovi, čínské aplikaci opět prodloužil lhůtu pro prodej

Americký prezident Donald Trump podepsal exekutivní příkaz, který prodlužuje lhůtu pro prodej amerických aktiv aplikace TikTok vlastněné čínskou společností ByteDance do amerických rukou o dalších 90...

20. června 2025  10:01

Za zpožděný let dostanou cestující nižší odškodné a později, rozhodla EU

Rada Evropské unie schválila po dvanácti letech revizi, která upravuje podmínky odškodnění při zpožděném nebo zrušeném letu. Kromě nižší finanční kompenzace se změna bude týkat i letů s přestupem...

20. června 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bez obřích baterií to nepůjde. Jak funguje úložiště v Jeseníku a proč jsou budoucnost

Premium

Elektřina je budoucnost. Ve společnosti FENIX Group jsou o tom přesvědčeni. Firma, jejíž ústředí je v Jeseníku vsadila na teplo a energie již v roce 1990. Tehdy jako jedna z prvních soukromých...

20. června 2025

Podmínky horší než u zvířat. Francouzský soud řeší vykořisťování sběračů hroznů

Tři lidé obvinění z vykořisťování více než 50 sezonních dělníků při sklizni hroznů na výrobu šampaňského stanuli před soudem ve francouzském městě Châlons-en-Champagne. Sběrači převážně ze západní...

19. června 2025  22:12
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.