Slovenská verze průvodce Gault&Millau byla slavnostně pokřtěna v úterý 2. června v bratislavské Staré tržnici. Inspektoři během uplynulého roku anonymně hodnotili stovky podniků, aby vybrali ta nejlepší místa, která se v knižní i online verzi průvodce objevila.
Kvalitu jednotlivých restaurací určuje počet bodů a symbolů kuchařských čepic, které Gault&Millau používá místo hvězd. Pěti čepic ani maximálních dvaceti bodů ale žádná restaurace, stejně jako před čtyřmi měsíci v Česku, nedosáhla.
Nejlepší je Knedlovo Papilio. Uznávaný gastroprůvodce poprvé hodnotil Česko![]() |
„Cítím obrovskou hrdost a nadšení z toho, jak se slovenská gastronomie za poslední roky posunula,“ řekl šéfinspektor slovenského průvodce Michal Ondriš. „Příchod Gault&Millau a velké množství restaurací, které byly podle mezinárodních kritérií skvěle ohodnoceny jsou toho jasným důkazem.“
Nejvyšší skóre v podobě osmnácti bodů a čtyř čepic získala restaurace ECK z Devína. Tři čepice obdrželo celkem devět podniků, a to Gašperov Mlýn, ARTE Restaurant, Edomae Sushi Matsuki, Irin, Semillon, RIVERBANK Restaurant, ORIGIN, BISTRIC Restaurant a SEVEN Restaurant Café. Na jednu nebo dvě čepice pak dosáhlo 114 gastroprovozů.
Kromě luxusních míst je do výběru zařazena i kategorie POP, tedy kvalitní a populární podniky jako jsou bistra nebo street foody. Těch se do prvního průvodce zařadilo 48, inspektoři je ovšem nehodnotí, takže nezískávají ani body ani čepice.
S touto kategorií se pojí i ocenění POP roku, které si odneslo bratislavské Mäso od Romana. Roman Kóna, který podnik provozuje, zaujal pohostinným přístupem a kvalitou. Hodnotitele zaujaly nejen steaky a bůček, ale například i brynzové halušky s hovězím hrudím.
CzechTourism podepsal smlouvu, komisaři Michelinu vyrazili do českých restaurací![]() |
Řád Zlaté vařečky
Opomenutí nezůstávají ani šéfkuchaři, a tak se při slavnostním křtu tradičně vyhlašují i tři kategorie pro ně. Titul šéfkuchař roku získal Daniel Tilinger z restaurace ECK, který v minulosti pracoval například v londýnském Maze Gordona Ramsayho. Inspektoři ocenili, že je i projektantem celého konceptu ECK.
Šéfkuchařem zítřka se stal Lukáš Heuser, který působí v restauraci ORIGIN. Ocenění, které získávají podniky s potenciálem, získal za to, že do malého regionu Lučenec přinesl špičkovou zážitkovou gastronomii.
Ocenění Mladý talent roku se uděluje šéfkuchařům pod 35 let, kteří dosáhli hodnocení minimálně 11 bodů. Na Slovensku se tak tímto titulem může pyšnit Patrik Pokrývka z restaurace Sissi. Hodnotitelé ocenili jeho přístup k moderním technikám, které stojí na lokálních, sezonních surovinách a skandinávských trendech, jež pochytil v jedné z nejlepších světových restaurací – norské Maaemo.