Pobočka GameStop na newyorském Manhattanu. | foto: Reuters

Armáda investorů z internetu? V Číně by si pro ně přišla policie, říká makléř

  • 74
Podobná akciová horečka, jakou prošel prodejce videoher GameStop, pravděpodobně nemá na druhém největším akciovém trhu světa šanci. Čína si obchodování na burzách hlídá přísnou regulací. Navíc pokud Číňané vyzývají k nákupům akcií přes sociální sítě, mohou se dostat do problémů se zákonem.

Akcie firmy GameStop mají vrchol své divoké jízdy nejspíš za sebou. Poté co se jejich cena koncem minulého týdne vyšplhala až na 483 dolarů, v pátek uzavřely na necelých 64 dolarech za kus. Stále jsou minimálně třikrát dražší než v prosinci. Na výjimečný cenový vývoj, který vyvolal souboj mezi masou drobných investorů z Redditu a Wall Streetem, se podle expertů jen tak nezapomene.

Akcie GameStopu.

„Myslím si, že do určité míry bude tato stádní aktivita z Redditu pokračovat,” řekl serveru CNBC Jason Reed z Univerzity Notre Dame v Indianě. Fórum Wallstreetbets na sociální síti Reddit, které akciovou horečku kolem GameStopu vyvolalo, má nyní přes 8,5 milionu uživatelů. Na začátku roku jich bylo necelých 1,8 milionu.

Dění vzbudilo mezinárodní ohlas. Ve fázi plánování jsou momentálně čtyři filmy o tom, jak se akcie upadajícího prodejce videoher staly bojištěm mezi burzovními amatéry a profesionály a během jediného měsíce zdražily na téměř dvacetinásobek. GameStop poutal pozornost také v Číně, kde působí celkem 177 milionů investorů z řad jednotlivců. Pravděpodobnost, že k podobnému scénáři došlo i na druhém největším akciovém trhu na světě, je však mnohem nižší.

3. února 2021

Navštíví vás policie

V Číně je kromě obchodů s akciemi pečlivě monitorována také související aktivita na sociálních sítích. Čínská komise pro regulaci cenných papírů se na akciová doporučení zaměřuje od loňského září. Důsledky teď pocítil například Wen Chao, který se online investičnímu poradenství věnuje.

Den poté co vyzval ostatní uživatele internetu, aby se připojili k jeho skupině pro sdílení akciových doporučení, dostal zákaz dál působit na platformě Toutiao od společnosti ByteDance, která vlastní také populární sociální síť TikTok. „Je to v pořádku, pokud máte stovku sledujících,” řekl v rozhovoru s agenturou Reuters. „Ale pokud v Číně přes sociální síť vyzvete najednou tisíce uživatelů k nákupu nějakých akcií, navštíví vás policie,” dodal.

Akciové opce

Nástroj obchodování na akciovém trhu. Opce slouží jako poukaz na nákup nebo prodej akcií v budoucnu, za předem stanovenou cenu a v předem stanoveném množství. Majitel (kupující) svou opci využít nemusí. Jelikož je tímto prodejce opce znevýhodněn, dostává od kupujícího tzv. opční prémii.

Překotný růst akcií GameStopu vyvolaly hromadné nákupy drobných investorů, kteří značně využívali akciových opcí a navzájem se povzbuzovali na Redditu. Všimli si totiž, že velké investiční fondy ve velkém sázejí na pokles cen a rozhodli se je vyšachovat. V Číně jsou ale jak akciové opce, tak tzv. short-selling (sázka na pokles ceny) značně regulované, takže k obdobnému střetu zřejmě nedojde.

Akciovou horečku přifouklo také bezprecedentní množství nováčků, kteří se loni v USA vrhli na spekulace na burze. Podepisuje se na tom přemíra volného času během pandemie, jednoduché obchodovací aplikace nebo vládní šek na 1200 dolarů, který dostal každý Američan. V Číně amatéři podobnými způsobem zaplavili burzy už v roce 2015, kdy se tamní kapitálové trhy začaly otevírat i mezinárodním investorům.

Bublina z roku 2015.

Tehdejší zběsilé investování vytvořilo na trhu bublinu, po jejímž prasknutí se škody počítaly v bilionech dolarů odepsané tržní hodnoty. Vláda musela přistoupit ke tvrdé regulaci a jedním z kroků byl i zákaz zmíněného short-sellingu. Analytici varují, že rekordní bublina v současnosti roste i na burzách v USA.