Stanoviště kol Freebike poblíž tramvajové zastávky Orionka. (2. 4. 2019) | foto: Jan Dvořák, iDNES.cz

Zářivá česká kola dobývají Londýn, Freebike získal exkluzivitu pro City

  • 18
Sdílená elektrokola společnosti Freebike, jejíž mateřskou firmou je český Homeport, budou nově moci kromě Pražanů nebo Trnavanů užívat i obyvatelé užšího centra Londýna. Freebike tam vyhrál tendr na bikesharingovou exkluzivitu. První zářivá kola si ve městě budou zájemci moci půjčit v půlce června.

Češi tak uspěli v soutěži s takovými konkurenty, jako je například Uber se svou značkou Jump nebo Lime, který je kvůli svým kontroverzním koloběžkám známý především Pražanům (více o problémech s jeho službou čtěte zde).

V City of London (nejužší centrum města) byla podobná nabídka nestandardní. Čtvrť je totiž známá svými přísnými regulacemi ohledně osobní dopravy – například parkování automobilů je povoleno jen na vyhrazených parkovištích. Přestože nemá ani deset tisíc obyvatel, denně do ní za prací dojíždí až 300 tisíc lidí.

City of London

City of London ve skutečnosti není městskou čtvrtí, přestože je tak pro zjednodušení v článku označováno. Oficiálně se jedná o původní město Londýn, které je obklopené Velkým Londýnem.

Ten je běžně označován jako Londýn a zahrnuje to, co si pod tímto jménem představíme – hlavní město Spojeného království. City of London je pak téměř autonomním „městem ve městě“.

Freebike bude ve čtvrti s rozlohou necelé 3 km2 pronajímat tři sta elektrokol. Kromě něj povolilo město provozovat bikesharing ještě společnosti Beryl. „Zapůsobili na nás inovativními způsoby, jak vyřešit problém se zaplněnými a neuspořádanými chodníky Londýna,“ uvedl Alastair Moss z výboru pro plánování a dopravu City of London.

Přestože budou kola primárně určena pro úzké centrum města, budou je zákazníci moci parkovat i ve čtvrtích Camden, Hackney a Islington. Kromě jízdy „s pomocí“ umožňuje Freebike i jízdu s vypnutým elektromotorem, při které zákazník neplatí prvních deset minut. Službu firma ve městě spustí 12. června a za deset minut jízdy si bude účtovat libru (asi 29 korun).

Zářivě zelenožlutá kola v současnosti jezdí kromě Prahy i ve slovenské Trnavě, finských Helsinkách či kanadské Kelowně. Přestože je Freebike česká firma, donedávna byl známější spíš v zahraničí. Zakladatelem mateřského Homeportu je totiž Charles Butler, Brit dlouhodobě žijící v ČR. I proto anglická média označují Freebike za „svůj“. Butler, mimo jiné spoluzakladatel Datartu, si přitom kvůli brexitu zažádal o české občanství.

„Jsme potěšeni, že jsme byli vybráni mezi množstvím ostatních konkurenčních provozovatelů,“ řekl Ludvík Jaroš z Homeportu. „Věříme, že tímto pozitivně přispějeme k lepšímu ovzduší a ulevíme tamní přetížené silniční infrastruktuře,“ dodal.


Témata: Londýn, Helsinky, Trnava