Veganské karbanátky s mořskou řasou nori nahrazují veganům vánočního kapra.

Veganské karbanátky s mořskou řasou nori nahrazují veganům vánočního kapra. | foto: video.iDNES.cz

Už žádné veganské klobásky ani slanina. Francie zakáže zavádějící názvy

  • 173
Výrobci potravin ve Francii budou muset popřemýšlet o nových způsobech, jak popsat některé vegetariánské a veganské potraviny. Francouzská vláda jim totiž chce zakázat používat výrazy jako „vegetariánské klobásy“ či „veganská slanina“.

Francouzští poslanci hlasovali pro zákaz používání těchto názvů s tím, že uvádějí zákazníky v omyl. Jak uvedl britský deník Independent, firmy už nebudou moci používat slova jako burger, steak, klobása nebo filé, aby popsaly potraviny, které neobsahují žádné maso. Zákaz takové slovní zásoby se bude vztahovat i na alternativy mléka.

Opatření předložil poslanec Jean-Baptiste Moreau, který své argumenty založil na rozsudku Evropského soudního dvora z loňského roku. Ten rozhodl, že výrobky z tofu nemohou být uváděny na trh jako „mléko“ nebo „máslo“.

Moreau, farmář a člen hnutí En Marche! prezidenta Macrona, říká, že je důležité bojovat proti falešným tvrzením. „Naše výrobky budou muset být správně označeny. Pojmy „sýr“ a „steak“ budou vyhrazeny jen pro produkty živočišného původu. Ten, kdo se zákazem odmítne řídit, může dostat pokutu až do výše 300 tisíc eur (7,6 milionu korun).

Podle Wendy Higginsové ze společnosti Humane Society International (která se zabývá ochranou zvířat) Francie touto úpravou nárůst tohoto jídla nezastaví.

„Je škoda, že místo toho, aby Francie přijala veganskou a vegetariánskou stravu, tak zaujala pozici obranné paranoie, která ale stejně nárůst tohoto jídla nezastaví, protože je lahodné a výživné,“ řekla Higginsová. „Ekonomické a ekologické výhody převažují bez ohledu na to, jak produkty nazýváte,“ dodala.