Rodiče dnes poslouchají své děti, hřímá stoletá barmanka z Francie

  10:01aktualizováno  10:01
„Tajemství dlouhověkosti spočívá v tom, že děláme to, co nesmíme!“ Marie-Louise Wirthová, které nedávno bylo 100 let, dál sedí za barem své hospůdky v městečku Isbergues na severu Francie. V podniku, kde začala pracovat ve čtrnácti letech.

Marie-Louise se narodila 23. listopadu 1917 v Saint-Nazaire na západě Francie. | foto: Profimedia.cz

„Strávila jsem tady celý život a od roku 1954, kdy zemřel můj otec, jsem za pultem,“ řekla agentuře AFP elegantně oblečená vysoká žena s modrýma očima.

V hospůdce asi o 20 metrech čtverečních, který je hned vedle kostela městečka s 10.000 obyvateli asi hodinu jízdy z Lille, se od doby poslední rekonstrukce v roce 1958 nic nezměnilo: vkusné dřevěné obložení, šestihranné stoly, keramické dlaždičky na podlaze a na pultu připomínající secesi.

Marie-Louise se narodila 23. listopadu 1917 v Saint-Nazaire na západě Francie. Její otec pracoval v loděnicích. Když jí byly dva roky, přestěhovali se na sever. Ještě než dokončila školní docházku, pomáhala rodičům obsluhovat zákazníky.

Rodiče dnes poslouchají své děti

„Tehdy se muselo poslouchat! Dnes naopak rodiče poslouchají děti. Jednou, když se slavily svátky, přišli pro mě kamarádi, abych šla s nimi, ale matka řekla: Tvoje místo je za barem,“ vypráví přísným hlasem imitujícím matku.

Byla to doba malých sladkých bílých vín, Byrrhu, Dubonnetu, Pernodu a absintu, protože nebyl ani pastis, ani whisky.

Další vývoj vedl k poklesu počtu malých hospůdek, jichž bylo v 60. letech ve Francii na 600 tisíc, ale dnes už jich je pouze 35 tisíc. „V době, kdy tady byl metalurgický závod Ugine, tu byla stovka hospod. Pracovalo tam na šest tisíc dělníků,“ vzpomíná Marie-Louise.

Denně ve čtvrt na devět ráno otevírá svůj podnik, který nemá žádný název. „Když máte dobré pivo, nepotřebujete vývěsní štít,“ říká. Pak si s prvním zákazníkem vypije sklenku cherry brandy.

Tajemství dlouhověkosti této dámy nemůžeme hledat v naprosto zdravém životním stylu. „Jím všechno, co bych jíst neměla, majonézu, nakládané okurky, nikdy nejím ovoce,“ svěřuje se. A nějaké procházky? „Nikdy jsem ráda nechodila, radši se svezu autem,“ přiznává.

Její nejlepší přítelkyně Marie-Claire Legrandová to potvrzuje. „Před dvěma lety jsme ale spolu letěly balónem. A na Martiniku se pokusila o stromové lezení,“ prozrazuje.

„Když nic neděláte a nic nevidíte, za nic to nestojí,“ říká stoletá dáma plná elánu, která chodí každou neděli tančit, ráda cestuje, luští křížovky a v televizi se dívá jenom na dokumentární pořady.

Zůstala svobodná a bezdětná, nemá mobilní telefon a neumí používat internet. Také nikdy neměla kreditní kartu. „Když nemám v peněžence ani cent, říkám si, k čertu s tím, když tam jsou nějaké ty drobné, děkuji Bohu!“ uvádí.

Dnes už do jejího podniku nechodí tolik hostů jako dříve: „Hodně jsem jich pohřbila,“ vysvětluje. Ale ujišťuje, že zůstane své hospůdce věrná tak dlouho, jak to jen bude možné.

Autor:
  • Nejčtenější

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Příští recese zasáhne Evropu tvrději než finanční krize, varují analytici

Ekonomický pokles vyvolá v Evropě vlnu neschopnosti splácet dluhy, varuje ratingová agentura Moody’s. Situace bude...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boeing Max se vrátí, ale zaměstnanci ne. Posádky se bojí zpět na palubu

Letušky a stevardi letecké společnosti American Airlines nechtějí pracovat na palubě Boeingu 737 Max po jeho návratu...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Jamie Oliver popadl druhý dech. Otevírá nový koncept levnějších restaurací

Pouhých šest měsíců poté, co Jamiemu Oliverovi zbankrotovalo britské restaurační impérium, oznámil slavný šéfkuchař...

Kolaps impéria Thomas Cook pokračuje, konec německé pobočky zasáhne i Čechy

Německá pobočka zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook příští týden ukončí svou činnost. Informovala o tom...

Home Credit si rozmyslel vstup na hongkongskou burzu, firma ukončila přípravy

Skupina Home Credit, jejímž většinovým vlastníkem je skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, nevstoupí na...

Premium

Kinosály od Disneyho? USA zbourají antimonopolní bariéry ve filmovém průmyslu

Americké ministerstvo spravedlnosti požaduje zrušení vyhlášky, která od roku 1948 omezuje moc velkých filmových studií....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz