Prodejna Forever 21

Prodejna Forever 21 | foto: AP

Módní řetězec Forever 21 krachuje, zavře přibližně třetinu obchodů

  • 4
Americký módní řetězec Forever 21, který má dvě prodejny i v Česku, požádal o ochranu před věřiteli. Společnost v prohlášení uvedla, že plánuje „odejít z většiny zahraničních míst v Evropě a Asii“. V pondělí o tom informovala agentura AP.

Řetězec, kde si dříve oblečení s oblibou vybírali mladí, se podle agentury AP stal obětí rychlé expanze, proměny nákupních zvyklostí a konkurenčního internetového prodeje módy.

Společnost uvedla, že na celosvětovou restrukturalizaci získala 275 milionů dolarů od stávajících věřitelů a k tomu 75 milionů dalšího kapitálu (celkem bezmála 8,3 miliardy Kč). Na základě amerického zákona o bankrotech lze závazky tamních firem vůči věřitelům odložit a v získaném čase mohou stižené společnosti reorganizovat svůj dluh anebo prodat část podniku.

Řetězec Forever 21 zdůraznil, že na rozdíl od Evropy a Asie zůstane aktivní v Mexiku a v Latinské Americe. Minulý týden oznámil, že v říjnu odejde kvůli „soustavně nízkým tržbám“ z Japonska.

Levná móda Primark na Václavském náměstí zabere tři patra a 4700 metrů

Módní řetězec byl založen v roce 1984. Prodává levné oblečení a doplňky - takzvanou rychlou módu, která obvykle rychle končí v koši, třebaže by se dala ještě používat. Konkurenty Forever 21 jsou například španělská Zara nebo švédský H&M.

Mladí si značku Forever 21 oblíbili v polovině 90. let a jejich přízeň narostla během finanční krize, kdy zákazníci vyhledávali výhodné nákupy. V poslední době se ale trend změnil a rychlá móda ztratila na popularitě. Mladí se začínají zajímat o ekologický aspekt a nakupují také věci z druhé ruky, napsala agentura AP.

Nyní má společnost kolem osmi stovek obchodů po celém světě. Po restrukturalizaci jich bude mít 450 až 500, uvedl mluvčí řetězce. V USA plánuje zavřít 178 obchodů. Forever 21 má dvě pobočky i v České republice. Obě prodejny se nacházejí v Praze - v nákupních centrech Černý most a Chodov.

,