Ford Interceptor v policejní variantě

Ford Interceptor v policejní variantě | foto: Ford

Neprodávejme auta policii, kazí nám to image, volají zaměstnanci Fordu

  • 169
Když američtí policisté jezdí vozy značky Ford, kazí to veřejný obraz automobilky. To si myslí tisíce zaměstnanců, kteří společnost žádají, aby ozbrojeným složkám automobily přestala prodávat. Chtějí také, aby vyjádřila solidaritu s hnutím Black Lives Matter. Jinak podle nich přijde o zákazníky. Firma to odmítá.

Americký policista ve Fordu. Spojení, které je ve Spojených státech téměř neodmyslitelné. Jeho nejúspěšnějšího zástupce, Ford Interceptor, podle odhadů používá až šedesát procent strážců zákona. Jenže ne každému ze zaměstnanců se toto spojení v současné době líbí.

Chování majitelů totiž často vytváří obraz o značce – za příklad může být v tuzemském prostředí třeba BMW, které je v mnohých kruzích má image značky bohatých floutků, kteří brzy způsobí havárii. A na podobnou notu teď hrají zaměstnanci Fordu, kteří požadují, aby značka své automobily přestala prodávat policistům.

K původní stovce zaměstnanců se pak v otevřené petici přidalo dalších více než 12 tisíc lidí. Kromě toho, aby Ford přestal Interceptory policistům prodávat, zároveň chtějí, aby firma stáhla všechny vozy ve službě jednotek, které používají nepřiměřenou sílu proti demonstrantům. Společnost by podle nich měla také oficiálně vyhlásit podporu hnutí Black Lives Matter.

Auta nejsou brutalita, říká firma

Podle šéfa Fordu, Jima Hacketta, k ukončení spolupráce s policí nedojde. „Ujišťuji vás, že Bill Ford (člen představenstva, pozn. red) i já pevně věříme, že by v naší policii nemělo být pro systematické represe a rasismus místo,“ citovala jej CNN. To, že policisté používají Fordy, však podle něj není kontroverzní.

„Problémy, které momentálně otřásají důvěrou v policii, nemají nic společného s tím, jaká auta řídí,“ dodal. To, aby policisté měli nejmodernější vozidla, je pak naopak v zájmu všech, tvrdí. „Chytřejší vozidla od Fordu nejenom usnadní policistům jejich práci, ale zároveň budou brzy moci poskytovat data, kvůli kterým se bude policie chovat bezpečněji a zodpovědněji,“ zakončil.

Petice zaměstnanců Fordu upozorňuje, že pokud budou policisté dál vozy této značky využívat, musí se firma připravit na následky. „Ford sice může odmítnout reagovat na situaci, je ale velmi pravděpodobné, že se tím poškodí veřejný obraz značky a firma přijde o zakázky od soukromníků,“ píše se v ní.

Podle Hacketta se však dá jít i střední cestou. „Budeme nadále silně podporovat Black Lives Matter, ale zároveň budeme s policií spolupracovat na tom, aby byly naše ulice bezpečné,“ řekl. Na to, aby firma mohla podporovat rasovou, etnickou i genderovou rovnost, podle něj není potřeba přestat dodávat vozy policii, informuje web Click on Detroit.