Barack Obama

Barack Obama | foto: AP

Obama přerušil dovolenou, USA ve spěchu jednají o „fiskálním útesu“

  • 6
Američtí politici nechávají akciové trhy i světovou ekonomiku ve značné nejistotě. Republikáni s demokraty se zatím nedohodli na důležitých změnách, kterými by zabránili pádu USA z takzvaného "fiskálního útesu". Při něm hrozí masivní zvyšování daní a výdajové škrty.

V zemi na konci roku vyprší daňové úlevy přijaté za předchozího prezidenta George Bushe. Většině Američanů proto bez dohody demokratů s republikány vzrostou daně z příjmu. Zároveň začnou platit automatické rozpočtové škrty, na nichž se politici dohodli. Kombinace obou opatření označovaná za pád z fiskálního útesu by dle mínění mnoha ekonomů mohla Spojené státy znovu uvrhnout do recese.

O dohodě mezi republikány a demokraty se mluví už dva měsíce, vůle k ní však chybí a času ubývá. Balíček opatření, který by nepříjemně zasáhl do peněženek milionů Američanů, si nyní nikdo nepřeje, ekonomická situace Spojených států se totiž zlepšila. Problém je dohodnout se, jak se zmírní.

Platit začnou změny automaticky od ledna, na dohodu zbývá už jen několik dnů. V opačném případě hrozí pád z "fiskálního útesu", nová recese v USA a v nejčernějším scénáři i větší problémy ve světě. Demokrat Herry Reid ve čtvrtek řekl, že se oba tábory před 1. lednem nedohodnou. Později se objevila informace, že jednání budou pokračovat do neděle 30. prosince.

Ve Sněmovně reprezentantů by se mohlo hlasovat zřejmě až v pondělí. Naléhavost situace dokládá i fakt, že se prezident Barack Obama kvůli trvajícímu patu vrátil z dovolené v Honolulu do Washingtonu.

Na páteční večer Obama svolal do Bílého domu schůzku se čtyřmi hlavními představiteli amerického Kongresu. Snaží se na poslední chvíli odvrátit hrozící fiskální krizi v zemi. Setká se se zástupci republikánů a demokratů v Senátu i Sněmovně reprezentantů. Narychlo svolaná schůzka z iniciativy demokrata Obamy představuje podle agentury AP poslední naději na dohodu.

Na druhou stranu ekonomové nečekají fatální problémy v případě, že dohoda do neděle nepřijde. "Nebyla by tragédie, pokud by se politici nedohodli do konce roku. Tragédií by bylo, pokud bychom zde neměli několik měsíců dohodu," tvrdí například analytik Václav Franče z Raiffeisenbank. Krach v jednání by však zatřásl nervózními akciovými trhy.

Pravděpodobné také je, že pokud nějaká dohoda narychlo přijde, půjde jen o částečný kompromis. "Lze očekávat pouze malý balíček opatření, který by řešil jenom nejpalčivější problémy, jako například všeobecný růst daní. Zřejmě není problém shodnout se na pokračujících výjimkách pro rodiny s maximálně středními příjmy," myslí si analytik ČSOB Petr Báča.

Daňové výjimky by měly od ledna skončit, demokraté je nicméně chtějí ponechat pro střední třídu a republikáni pro všechny, tedy i pro bohaté.

Republikáni s demokraty se nejsou schopni dohodnout ani na zvýšení dluhového stropu, což byla v minulosti spíše rutina. "Teď za něj ale republikáni pravidelně chtějí příslib dalšího osekání výdajů," uvedl ekonom Era poštovní spořitelny Jan Bureš.