Podle vídeňské prokuratury management SkyEurope nejednal v nejlepším zájmu společnosti. Ilustrační foto

Podle vídeňské prokuratury management SkyEurope nejednal v nejlepším zájmu společnosti. Ilustrační foto | foto: SkyEurope.

Firma SkyEurope měla tajnou dceřinou společnost

  • 0
Problémy v souvislosti se zkrachovalými aerolinkami SkyEurope pokračují. Společnost vlastnila padesátiprocentní podíl v italské firmě My Sky Societa Consortile. V té by se mohla nacházet část peněz, které aeroliniím chyběly.

V posledních měsících před krachem SkyEurope totiž peníze z prodejů letenek plynuly právě na účet této firmy. Včera to oficiálně potvrdila italská společnost CartaSi, která pro SkyEurope zpracovávala kartové operace.

My Sky však tvrdí, že u sebe žádné peníze nemá a že krachem leteckého přepravce utrpěla. Zda vlastní My Sky nějaký majetek, se zatím zjistit nepodařilo.

Případ prověřuje vídeňská prokuratura. "Vyšetřování jsme zahájili na základě zprávy Úřadu pro dohled nad finančním trhem. Existuje podezření, že management firmy manipuloval s údaji ve výroční zprávě," řekl mluvčí prokuratury Gerhard Jarosch.

Firma My Sky byla založena v říjnu 2008. SkyEurope se o ní však nezmiňuje ani ve výroční zprávě za finanční rok 2008/2009, ani v posledních čtvrtletních výkazech.

Prokuratura se zabývá také dalšími otázkami. Aktuálně zjišťuje, zda management společnosti nezanedbal své povinnosti při správě majetku. "Podle nás nepřizpůsobili své kroky tak, jak by mělo být v nejlepším zájmu společnosti, kterou vedli," uvedl Jarosch.

, SME.sk