Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Americe hrozí do roku 2020 hospodářská krize, předpovídá miliardář

  • 34
Americký miliardář Ray Dalio větří na obzoru další hospodářskou recesi ve Spojených státech. Trefil se už s předpovědí hypotéční krize před deseti lety. Podle něj je poměrně vysoká pravděpodobnost, že USA se ještě před příštími prezidentskými volbami v roce 2020 ponoří do recese.

Ray Dalio je zakladatelem investičního fondu Bridgewater Associates. O jeho prognóze informoval server CNN.

„Pravděpodobnost recese před příštími prezidentskými volbami je poměrně vysoká, možná 70 procent,“ uvedl miliardář. Osmašedesátiletý Dalio se již nepodílí na každodenním chodu fondu Bridgewater Associates, jeho názory na vývoj finančních trhů a ekonomiky jsou však stále pozorně sledovány, napsala agentura Reuters.

Hrubý domácí produkt Spojených států se v loňském roce zvýšil o 2,3 procenta, tempo jeho růstu tak zrychlilo z předloňských 1,5 procenta.

Administrativa nynějšího prezidenta Donalda Trumpa si stanovila za cíl dosáhnout tříprocentního hospodářského růstu. Kromě nedávno schválené daňové reformy chce ekonomiku podpořit například omezením regulace či investicemi do infrastruktury.

Dalio není jediným, který trefil náhlé splasknutí realitní bubliny v roce 2007 v USA. Prognóza vyšla i dalším, například makléři a ekonomovi Peteru Schiffovi nebo ekonomu Nourielu Roubinim, přezdívanému Doktor Zkáza.