Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke

Šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke | foto: Reuters

Centrální banka USA zopakuje trik s dluhopisy, který podpoří ekonomiku

  • 60
Americká centrální banka Fed opět podpoří ekonomiku jako na konci roku 2011, kdy spustila takzvanou operaci Twist. Jejím cílem je zpřístupnění bankovních půjček tím, že prodá dluhopisy s krátkou dobou splatnosti a nakoupí víceleté cenné papíry.

Měnový výbor po dvoudenním jednání rozhodl, že o šest měsíců až do konce letošního roku prodlouží takzvanou operaci Twist.

Operace Twist

Tak je pokřtěno nové kolo kvantitativního uvolňování ("tištění peněz"). Za normálních okolností centrální banky zvyšují dostupnost půjček pro lidi tím, že sníží úrokové sazby. Na to reagují banky tím, že zlevní hypotéky a půjčky. Tuto možnost ale Fed vyčerpal, sazby jsou na dně (0-0,25 %) a dolů už jít nemohou. Proto dělá banka rošádu s dluhopisy.

"Smysl operace Twist je snížení úrokových sazeb pro firmy a domácnosti. Tím, že Fed bude nakupovat státní dluhopisy s dlouhou splatností, bude tlačit nahoru jejich cenu a snižovat výnos do splatnosti těchto dluhopisů. Od výnosů dlouhodobých dluhopisů se často odvozují úrokové sazby pro úvěry, které banky poskytují firmám a lidem," vysvětlil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Banka se zbaví dluhopisů se splatností kratší než tři roky a nakoupí dluhopisy, které se budou z federálního rozpočtu splácet až třicet let. Zadlužení USA se tím nezvýší, banka totiž nákup bondů bude financovat z prodeje těch krátkodobých.

Fed zavedl operaci Twist loni v září, kdy sdělil, že na tento program postupně vynaloží až 400 miliard dolarů (asi osm bilionů korun). Program měl skončit na konci června. Nyní chce banka na stejné účely vynaložit dalších až 267 miliard dolarů (asi 5,3 bilionu Kč).

Základní úrokovou sazbu Fed nechal podle očekávání beze změny. Znamená to, že zůstává na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta, kde ji centrální banka drží od konce roku 2008. Tehdy musel Fed rychle reagovat na hrozící kolaps globálního finančního systému kvůli pádu obří investiční banky Lehman Brothers.

Americká centrální banka současně ve středu prudce zhoršila výhled růstu tamní ekonomiky na letošní rok a už nepočítá s výraznějším poklesem míry nezaměstnanosti. Hrubý domácí produkt se podle aktualizované prognózy nezvýší o více než 2,4 procenta, zatímco dosud Fed počítal s růstem 2,9 procenta.

,