ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: cultofandroid.com

Facebook rozšiřuje platební systémy, v Brazílii už jde platit přes WhatsApp

  • 1
Expanze největší sociální sítě do světa finančnictví pokračuje. Brazilští uživatelé mohou od pondělí platit prostřednictvím aplikace WhatsApp, která patří Facebooku. Kromě zpráv, obrázků či souborů zde nově lze posílat i peníze. Facebook chce placení rozšířit i do ostatních zemí nebo aplikací Messenger a Instagram.

Svou vlastní platební službu Facebook představil loni v listopadu. Nástroj Facebook Pay slouží k posílání peněz mezi lidmi či nakupování v rámci aplikací na sociální síti. V rámci sociální sítě Facebook už je dostupný ve většině zemí. Platit prostřednictvím chatovací aplikace Messenger je zatím podle stránek společnosti možné pouze v USA.

E-shop od Facebooku vyhnal akcie vzhůru, jsou na historickém maximu

Brazílie je od pondělí první zemí na světě, kde je možné tuto službu využívat v rámci aplikace WhatsApp. Ta má v Brazílii 120 milionů uživatelů, země je tak pro WhatsApp druhým největším trhem na světě. Nejvíc jich má v Indii, kde od roku 2018 probíhalo testování systému.

Brazilci si nyní mohou v rámci jednotlivých konverzací na WhatsAppu posílat peníze. Celonárodní spuštění má mj. otestovat možnosti placení tímto způsobem v obchodech, uvedla agentura Reuters. Pro jednotlivce je služba zdarma, firmy, které takto obdrží platby, budou muset hradit poplatek za zpracování.

„Převod peněz blízkým teď nebude o nic náročnější než odeslání obyčejné zprávy. V budoucnu bychom rádi jednotlivcům i společnostem umožnili, aby stejné platební údaje mohli používat v rámci všech aplikací od Facebooku,“ uvedli zástupci WhatsApp na firemním blogu.

Na spuštění plateb spolupracoval WhatsApp se společností Cielo, která je největším brazilským provozovatelem kreditních a debetních platebních karet. Akcie Ciela zareagovaly na pondělní start plateb až 30procentním růstem, navzdory nejistotě ohledně dalšího vývoje koronavirové epidemie.

Facebook koupil WhatsApp v roce 2014 za 19 miliard dolarů (téměř 450 miliard Kč). Letos v únoru měla chatovací aplikace na světě přes dvě miliardy uživatelů.