(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Facebook vypsal odměnu za upozornění na zneužívání dat

  • 1
Facebook hledá po skandálu se společností Cambridge Analytica další bezpečnostní díry, jež by mohly ohrozit data uživatelů. Za doložené informace o úniku dat, který by se týkal aspoň deseti tisíc lidí, nabízí odměnu až čtyřicet tisíc dolarů.

V závislosti na závažnosti nahlášeného úniku dat mohou lidé získat pět set až čtyřicet tisíc dolarů (v přepočtu zhruba osm set tisíc korun), informovala stanice CNBC.

„Všechna legitimní hlášení přezkoumáme a budeme reagovat nejrychleji, jak to jen půjde. Při zneužití údajů zastavíme neoprávněnou aplikaci, která porušuje naše pravidla. Pokud bude potřeba, podnikneme potřebné právní kroky proti společnosti, která osobní údaje uživatelů prodává či kupuje,“ uvedl na Facebooku Collin Green z bezpečnostního oddělení společnosti.

Nárok na odměnu však budou mít jen ti, kteří objeví a nahlásí dosud neobjevené unikání dat, které zasahuje alespoň deset tisíc uživatelských účtů a předloží jej s důkazy.

Šéf Facebooku vysvětloval průšvihy senátorům: „Data nikdy neprodáváme“

Společnost se při tvorbě programu inspirovala svým dosud fungujícím projektem. V tom dostali odměnu ti uživatelé, kteří odhalili systémové či programátorské bezpečnostní hrozby. Nejvyšší vyplacená částka dosáhla právě hranice čtyřiceti tisíc dolarů. 

Tým, který se zabývá nahlášenými případy, dosud tvořilo deset zaměstnanců. Společnost ho však plánuje co nejdříve rozšířit.

Zpráva o bonusovém programu se objevila v době, kdy se šéf Facebooku Mark Zuckeberg postavil před právní a obchodní výbor amerického Senátu. Vypovídal kvůli kauze, která vyšla na povrch v polovině března. Firma Cambridge Analytica nečestně získala údaje o padesáti milionech uživatelů Facebooku. Ty pak údajně využila pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016 (psali jsme zde)