Česká republika bude příští rok předsedat Evropské unii.

Česká republika bude příští rok předsedat Evropské unii. | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Evropští diplomaté obléknou kravaty Blažek Praha

  • 3
Textilka Blažek Praha má důvod k oslavám. Podniká v krizovém odvětví, ale padl na ni "štastný los" v podobě státní zakázky za 7 milionů. Desetitisíce kravat a šátků s logem této firmy dostanou v době českého předsednictví EU významní diplomaté a politici.

České firmy začínají mít z předsednictví země Evropské unii v příštím roce prospěch už teď. Po Students Agency, která bude ve svých autobusech vozit politiky na víkendové akce, je dalším šťastlivcem výrobce pánské konfekce Blažek Praha. - čtěte o zakázce, již vyhrála Students Agency

Textilka má své prodejny v České republice, na Slovensku a v Polsku a už zanedlouho budou její továrny plnit plán na výrobu 31 500 kusů kravat a 13 500 kusů šátků pro Úřad vlády. Firma vyhrála veřejnou soutěž, které se zúčastnilo osm firem. Obě strany už podepsaly smlouvu. Hlavním kritériem byla cena, následovala kvalita zpracování.

Průměrná cena jednoho kusu kravaty a šátku je 150 korun. "Oba výrobky budou z kvalitního stoprocentního přírodního hedvábí, kravata bude mít i hedvábnou podšívku," uvedla mluvčí místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Michaela Jelínková. 

Kravaty a šátky doplní řadu dárkových předmětů, které vláda připravuje pro více než 300 jednání na území ČR, pro zasedání v Bruselu, české zastupitelské úřady v zahraničí a pro jednání u mezinárodních organizací.