Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Jádro jako zelená investice. Evropská komise chystá jeho uznání

Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice. O kroku informoval list Financial Times, který má chystaný návrh k dispozici. Za zařazení jaderné energie na seznam zelených investic dlouhodobě bojuje mimo jiné Česko. Komise chce dát investorům návod, do kterých technologií se vyplatí vložit peníze.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Evropská komise: Jádro s povolením do 2045 může být „zelené“, ale musí být hlubinné úložiště do roku 2050.

V Česku tuto debatu ale 30 let neustále odsouváme.

Koaliční příslib nové vlády: "Posílíme práva dotčených obcí při případném rozhodování o umístění hlubinného úložiště. Jsme otevřeni i jiným řešením, než je konečné hlubinné úložiště v ČR."

Správa úložišť radioaktivních odpadů stále počítá s tím, že reálné by se mohlo začít (!) stavět právě v roce 2050.

Jádro přitom samo o sobě nic neřeší. Jeden reaktor je málo a postavený bude dávno po konci uhlí. Stávající reaktory mají také omezenou živostnost. A pro nás by byl obrovský úspěch i ten jeden nový reaktor. Sny o dalších velkých reaktorech jsou jen sny (další budou možná malé modulární reaktory, pokud vývoj v této oblasti pokročí). V českém tendru jsou navíc reaktory výkonově omezeny maximálně na 1200 MW z důvodu omezení dostupnosti vody na chlazení a možností přenosové sítě. Takže EDF a KHNP budou nabízet reaktor, který není nikde v provozu, ani ho nikdo neobjednal. A schválený jaderným dozorem pochopitelně taky není. Westinghouse mimochodem nabízený reaktor rovněž nemá v EU schválený. O proti Číně v EU platí přeci jen jiné předpisy (které byly ještě po Fukušim zpřísněny). A jen schvalování by mohlo celou věc protáhnout teoreticky i o roky. Westinghouse nabízí reaktor, který je v provozu jen v Číně a i tam ho dostavil se zpožděním několika let. Zpoždění znamená výražné navýšení ceny. V EU/USA jsou reálné konečné ceny 2-4x vyšší, než jaké byly stanoveny na začátku (overnight costs). Nevýhodnost a problematičnost velkých jaderných reaktorů vede řadu států k tomu, že investují do vývoje nových malých modulárních reaktorů.

0 0
možnosti
Foto

Jestli se schvalování povleče, tak už nebude omezeni 1200MW aktuální.

To omezení je dáno plánem na souběžný provoz se stávajícími reaktory. Jenže těm možná mezitím skončí životnost a tak zbude vody dost i pro větší blok. Výkonové omezení je totiž dáno předpokládaným budoucím malým průtokem Jihlavy při jejím vysychání vlivem globálního oteplení a předpokladem souběžného provozu stávající elektrárny s novým blokem.

Co se týče úložiště: Do něj může vyhořelé palivo až poté, co se v něm rozpadne naprostá většina krátkodobě a intenzivně zářících a tím i hřejících nuklidů. To trvá několik desítek let. Proto zatím není potřeba.

0 0
možnosti

Pokud má být v jaderné energii nějaký rozvoj, třeba thoriové reaktory, tak musí být legální.

0 0
možnosti
JF

To si pak dáte na střechu a nebo do sklepa? A thorium asi taky neroste jen tak na stromech ... vědecky to rozvíjet jistě jde např. pro kosmický program ale na Zem mezi divochy to asi moc nepatří ...

0 0
možnosti
MS

M70i49l48a27n 41S26m63r18ž

2. 1. 2022 18:44

Česká vláda se schválila dokument Fit for 55, který vyžaduje, aby se o 55% snížily emise skleníkových plynů z roku 1990 do roku 2030. Můžete mi prosím vysvětlit, jak se na tomto závazku bude podílet jaderná elektřina, když budou Dukovany připojeny až v roce (možná) 2038, a to jenom nahradí tu odstavenou?

V plánu pětikoalice je 100.000 fv střech, které přidají maximálně 1,5 TWh. V roce 2010 bylo za šílenou cenu připojeno cca 2 GW fotovoltaiky.

0 0
možnosti
JF

Šlendrián jen vyplave nyní napovrch... jen to zpoždění se solárním tunelem a 4 roky se tu řešila demokracie ... a současná vláda jsou právě ti solárníci ... jak toto asi může dopadnout ???

0 0
možnosti
MS

M24i33l83a64n 52S60m84r10ž

2. 1. 2022 11:07

Jaderná energie není schopna nijak zásadně přispět ke snížení emisí skleníkových plynů. Pokrývá v tuto chvíli 1,6% celkové energetické spotřeby a 10% elektrické spotřeby. Podstatné zvýšení by vyžadovalo výstavbu stovek až tisíce nových reaktorů a tato výstavba by se podílela na snížení emisí o několik málo procent.

Jaderná energie je drahá, potenciálně nebezpečná a nepojistitelná. Spotřeba chladící vody je limitována průtokem a teplotou vody.

Celým záměrem je finanční podpora. Rakousko a Lichtenštejnsko bude finální verdikt žalovat u Evropského soudu.

1 8
možnosti
EN

E29m53i19l 31N18o39v92á61k

2. 1. 2022 11:26

Jaderná energie je spolu s vodní energií celosvětově historicky největším přispěvatelem ke snižování emisí skleníkových plynů. Holá fakta - takže jako vždy - nemáte pravdu.

Jaderná energie není o nic dražší ani nebezpečnější než jakékoliv její alternativy - takže opět zjevný omyl.

Pokud jádro v taxonomii nebude, dá se s docela vysokou pravděpodobností říci že nebude ani EU, minimálně v současném složení. Řada zemí totiž bez něj dekarbonizace absolutně nemá šanci dosáhnout.

4 0
možnosti
IM

I38v18o 50M62a25c77h85a86r

2. 1. 2022 8:39

Stále více mám pocit, že pomalu a jistě naše životy začíná ovládat diktatura, před kterou se sklánějí i lídři jednotlivých evropských zemí. Stále se mi nechce věřit, že mráz přichází z Bruselu a přemýšlím o tom, jestli jsem svým souhlasem v referendu o přistoupení do EU tenkrát neudělal chybu. Podotýkám že mám vysokoškolské vzdělání a že podobné myšlenky slýchám i od přátel, kteří mají také vyšší vzdělání...

2 1
možnosti
JS

Lídři jednotlivých zemí ukolují diktaturu EU (komis) . Přečtěte si vubec jak funguje struktura rozhodování . Nádherně to bylo viditelné na uprchlické vlně . Bez německa se neudělalo nic a všichni všechno blokovali ;-D . Tudíž za tímhle green nesmyslem stojí německo a jeho státní pobídky na zelenou energii a celý trh se tím pokřivil . Frantíci , těm to bylo jedno , protože jsou velká země a většina jede na atom . Ale teď protlačili podporu pro atom a bude se něco hejbat . Jinak podporovat plyn jako čistou energii je pokrytectví . Má stejné emise jak uhlí 8-o

1 0
možnosti
DC
MK

Tak o tom uz prece mluvila Leyenova par mesicu zpatky, ze navrhovany plan bude pocitat s OZE a Jadrem, a prechodne plynem.....

0 0
možnosti
JK

jako vzdycky na tom nakonec vydelaji Nemci.

Nerad krotim tu eoforii priznivcu jadra, ale uz Lenin hovoril o tech uzitecnych id.tech. Dohoda je nasledujici:

Makron potrebuje do voleb nejake plus-body , tak mu Nemci daji tu taxonomii i na jadro. Nemci za to dostanou 'zelenou' pro plyn - to uz samo je vysmech , ale ruka ruku myje. Nemci by doma jadro neprosadili, tak dostanou dotace na plynarny, ktere jsou flexibilni a neni po nich odpad. Navic je kazdy ten projekt te plynarny absolutne nic proto jadernemu bloku, kde se uvari miliardy na korupci.

Takze ty strasne chytre zeme, ktere si postavi par predrazenych jadernych bloku nechaji sve obcany ten vyvar zaplatit a v lete, kdyz solar zaplavi trh s elektrinou , tak Nemci ty plynove elektrarny lehce odreguluji a nebudou mit problem, kam s tou jadernou elektrikou. Na trhu bude sice el. proud za babku, ale cesky a franzousky obcan tu smluvni cenu za ten atomovy proud rad zaplati - protoze ten atomovy proud je prece levnejsi :-)

3 7
možnosti
VZ

Další zelený myslitel. Co poslední dobou předvádějí ceny plynu a proč to předvádějí, to vám uniklo? A do jakých hodnot to s sebou táhle elektřinu. Němci se budou možná moct troxhu smát do doby, než veme za své ta slavná burza elektřiny. Nebo než bude silně omezena na skutečné dostupné možnosti přenosu elektřiny. A že tahle možnost bude létat ve vzduchu to bude. A když to neudělají současné vlády, tak nějaké další, které pošlo k moci frustrace lidí z bídy a drahoty. Dále bezpečnostní otázka. Ruku na kohoutu s plynem má Putin. Na jaderce můžete mít klidně uskladněnu vsázku třeba na 5 let provozu. Na jak dlouho uskladníte plyn, když ho budou plynovky hltat po milionech kubíků? Budete rychle na suchu.

2 1
možnosti
PB

P72e71t88r 59B38e71n65a

1. 1. 2022 19:52

Jestli by nebylo lepsi proste nic nedotovat a ani neregulovat. Proste nechat trhu volnou ruku. Pak by se ukazalo co je nejlepsi samo od sebe.

2 2
možnosti
PN

P22e50t91r 35N36o33v22á15k

1. 1. 2022 20:27

Co dokáže volný trh na burze je vidět právě nyní, kdy burzu s el. energií a plynem ovládly spekulanti:-/

0 0
možnosti
VO

Problém odpadu i zdroje paliva pro JE řeší uzavřený palivový cyklus - množivé reaktory. V EU byl tento vývoj zastaven.

Pokračuje hlavně v Rusku a pak Číně. Viz BN800.

Jenže tam jsme si spolupráci z politických důvodů zakázali ...

Ach jo.

2 3
možnosti
MK

Tak v EU temer vsichni pocitali spise s utlumem jaderne energeitiky (i takovy etalon jako francie). A v EU se desitky let stavelo jaderek minimum, tak nikdo moc nechtel ani cpat penize do vyvoje.

Jaderky maji technicko - ekonomickeho pohledu jeden zasadni problem - maji obrovskou zivotnost, co to pak zpusobuje je videt treba ve francii, ktera sveho casu umela valit jeden reaktor za druhym, ale pak jaksi nebyl duvod stavet dalsi, a par desetileti jim ty jaderky porad bezi a vyrabi vytarnou vetsinu proudu v zemi. Coz pak vede logicky k tomu, ze pokud se odvetvi nepodari vyrazne proniknout do zahranici a pokracovat ve stavbe tam, tak zacne pomalu ale jiste upadat....

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!