Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropská centrální banka poprvé od roku 2011 zvýšila úrok. Z nuly na půl procenta

  14:16
Evropská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu po dlouhých jedenácti letech. Překvapivě sáhla rovnou po zvýšení o půl procentního bodu. Trh přitom spíše předpokládal o polovinu nižší nárůst, i když ani 50 bazických bodů nevylučoval. Evropská centrální banka tak následuje svůj americký protějšek i řadu dalších národních centrálních bank, které se snaží pomocí vyšších sazeb tlumit inflaci.
Budova Evropské centrální banky v německém Frankfurtu nad Mohanem (listopad...

Budova Evropské centrální banky v německém Frankfurtu nad Mohanem (listopad 2012) | foto: AP - Michael Probst

Původním plánem, přitom bylo na červencovém zasedání sazby zvýšit o 0,25 procentního bodu a až v září dorovnat na půl procenta. Jestřábí otočku ECB zřejmě učinila také vlivem oslabování společné evropské měny, která v jednu chvíli zamířila až pod úroveň amerického dolaru.

Slabé euro zvyšuje cenu dováženého zboží a tím podporuje růst cenové hladiny v eurozóně. Už ve středu euru k lepšímu kurzu pomohly právě zvěsti o tom, že je ve hře zvýšení sazby o 50 bazických bodů, euro posílilo i nyní.

Ve svém tiskovém prohlášení ECB uvedla, že ve snaze dosáhnout dvouprocentního inflačního cíle napříč eurozónou může sazbu na dalším zasedání ještě zvýšit.

ECB ohledně zvyšování sazeb stála před nelehkým dilematem. Míra inflace v eurozóně si navýšení sazeb sice žádala už delší dobu, centrální banka ale musí při svém rozhodování brát ohledy také na své zadlužené členy. Těm totiž vyšší sazby prodražují půjčky, což je může snadno dostat do finančních potíží.

Nynější situace tak více než kdy jindy ukázala, jak moc může být náročné aplikovat stejnou monetární politiku pro celek složený z tak odlišných částí, kterými jednotlivé ekonomiky eurozóny jsou. To nicméně dokazuje i velmi odlišná míra inflace v jednotlivých členských zemích.

Inflace v zemích Evropské unie v červnu vystoupila na rekordních 9,6 procenta, oznámil v úterý evropský statistický úřad Eurostat. V zemích eurozóny míra inflace poskočila z květnových 8,1 procenta na 8,6 procenta, což je také rekord. Inflace v jednotlivých zemích eurozóny se přitom velmi liší. Vedou pobaltské země, první příčka patří Estonsku, které má inflaci ve výši 22 procent, Lotyško 20,5 a Litva 19,2 procenta.

Nejnižší inflaci ze zemí eurozóny má Malta (6,1 procenta), o čtyři desetiny procenta má vyšší inflaci Francie. Z našich sousedů, kteří jsou členy eurozóny, je na tom nejlépe Německo (8,2 procenta). V Rakousku inflace zrychlila na 8,7 procenta a Slovensko má inflaci dosahující 10,8 procenta.

Záchrana pro zadlužené jižní křídlo?

Svůj záměr zvýšit základní úrok ECB oznámila už začátkem června. V návaznosti na to musela svolat mimořádné zasedání, aby projednala reakci na rychle se zvyšující rozdíly výpůjčních nákladů mezi italskými a německými dluhopisy, které v reakci na její oznámení přišly. V tom úplně nejhorším případě by hrozilo, že růst výnosů dluhopisů povede k situaci, kdy se zadlužené státy jako například Itálie ocitnou v situaci, kdy nejsou schopny splácet své stávající dluhy a mohou se už jen kvůli samotné obsluze dluhu dostávat do větších rozpočtových schodků.

Ekonomové proto upozornili, že tento fenomén může citelně ohrozit finanční stabilitu jižního křídla. Špatnou zprávou je z tohoto pohledu i čerstvá politická krize v Itálii, která ještě zvyšuje tlak na cenu italských půjček.

Evropská centrální banka z toho důvodu na svém zasedání souhlasila s poskytnutím další pomoci zadluženým zemím měnového bloku a schválila nový program nákupu dluhopisů nazvaný Transmission Protection Instrument, který má omezit růst výpůjčních nákladů dluhopisů a eliminovat tak finanční roztříštěnost.

„ECB by nakupovala dluhopisy takových zemí, které jsou fundamentálně zdravé a netrpí žádnými vnitřními nerovnováhami. Nákupy by probíhaly pouze tehdy, pokud by banka vyhodnotila, že k růstu výnosů došlo spíše kvůli negativnímu tržnímu sentimentu,“ vysvětluje, jak má opatření fungovat, Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

Dodává ale, že celkově ECB poskytla málo detailů a její kroky nejsou zcela transparentní. „Je vidět, že ECB má strach z rozpadu eurozóny. Je proto ochotná zemím nabídnout možnost snížit si náklady financování pro případ, že by začaly mít potíže. ECB ale řeší až příliš svou politickou stabilitu, k té cenové je naopak hodně opatrná. Zvýšení o 50 bazických bodů je podle některých ohlasů hodně, i tak jsou ale sazby opravdu velmi nízko.

S tím, že v plánu chybí detaily souhlasí i Petr Bartoň z investiční skupiny Natland. „ECB očekává, že samotné vyhlášení programu sníží úrokový příplatek oproti Německu, jaký na trzích musí platit jižní státy kvůli svému vysokému zadlužení. Pokud by k tomu nedošlo samotným vyhlášením, bude centrální banka kupovat vládní dluhopisy jižního křídla – avšak nemá to v plánu dělat za nově vytištěná eura, aby tak ještě nezvyšovala inflaci v eurozóně,“ vysvětlil Bartoň a dodal, že samotná schopnost jižních zemí splácet i bezpříplatkové úroky svých dluhů bude záviset na tom, kam až úrokové sazby vystoupají.

„Jednou rukou ECB utahuje šrouby monetární politiky, když zvyšuje základní úrokovou sazbu, a zvedá tak cenu peněz. Druhou rukou ECB ale přislíbila formu kvantitativního uvolňování tím, že bude vykupovat dluhopisy zemí eurozóny, které jsou extrémně zadlužené a zvýšení základní sazby jim prodražuje splácení jejich dluhu. Nikdo si není jistý, jaké důsledky tato schizofrenní politika (jakkoliv pochopitelná) bude mít,“ uvedl pro ČTK analytik společnosti Portu Filip Louženský.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...