Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa boří tisíce přehrad a osvobozuje spoutané řeky. Česko je zatím stranou

  9:00
V Evropě sílí snahy o odstranění nepřirozených bariér vodních toků. Jen loni jich zmizelo 325 v šestnácti různých zemích, celkem se podařilo zlikvidovat již přes šest tisíc překážek v podobě přehrad, jezů či propustí. Česko se do programu, jenž prospívá nejen rybám, ale i dalším živočichům, zatím nezapojilo, ale brzy se to má změnit.

Počet zlikvidovaných překážek se minulý rok proti předchozímu, kdy jich bylo 239, zvýšil o 36 procent. Téměř 75 procent z nich tvořily jezy následované propustmi a hrázemi. V Anglii, Finsku, Francii, Norsku, Španělsku a Švédsku se demontovalo nejméně deset vodních přehrad. Informaci přinesl britský deník The Guardian.

Vody je dost, přehrady v kraji jsou před nástupem vyšších teplot naplněné

Likvidaci umělých překážek na vodních tocích má na starosti organizace Dam Removal Europe (Odstraňování hrází v Evropě). Ta ve své výroční zprávě uvedla, že již druhým rokem v tomto trendu vede Španělsko, které zlikvidovalo celkem 133 přehrad. Za ním následují Švédsko a Francie.

Překážek z vodních toků zásluhou této společnosti zmizelo celkem již 6 767 a mezi země, které se na programu podílejí, patří Belgie, Černá Hora, Dánsko, Anglie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Skotsko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina a Wales.

Mapa Evropy znázorňující, kolik překážek již jednotlivé země z vodních toků odstranily. Zdroj: https://damremoval.eu/

Jen ve Spojeném království loni zbořili 29 přehrad včetně jezu Bowston vybudovaného na řece Kent před téměř 150 lety pro papírnu. Jeho likvidace pomůže obnovit zdraví řeky, která je domovem raků bělolonohých, sladkovodních perlorodek a lakušníku vodního.

„Na tato čísla jsem velice pyšný. Děláme maximum pro to, aby se odstraňování přehrad stalo hlavním ekologickým tématem, a funguje to,“ řekl ředitel Světové nadace pro migraci ryb (WFMF) a zakladatel organizace Dam Removal Europe Herman Wanningen. „Ukazuje to, že země jsou při zavádění tohoto nástroje obnovy řek velice aktivní,“ dodal.

Práce i během války

V Norsku loni v lednu odstřelili dynamitem sedm metrů vysokou přehradní hráz, která od roku 1916 bránila toku řeky Tromsy. Největším známým projektem loňského roku však byla likvidace přehrady vodní elektrárny La Roche qui Boit na řece Sélune ve Francii. Dvě země, Lotyšsko a Lucembursko, byly loni v likvidaci přehrad nováčky. „Někdy i ty nejmenší projekty znamenají velkou změnu pro celou zemi,“ komentoval jejich počínání Wanningen.

Čínské přehrady na Mekongu vylidňují rybářské vesnice. Lidé ztrácejí obživu

Jedním z největších loňských překvapení byla likvidace zastaralé přehrady Bajurivka na řece Perkalaba na východní Ukrajině, kde práce na obnově toku pokračovaly i navzdory válce. Zbořením opuštěné šestimetrové hráze v národním parku Verchovina v Karpatech se poprvé po 120 letech otevřelo bezmála třicet kilometrů řeky pro migrující ryby. Zároveň se odstranilo riziko zřícení stavby.

„Doufáme, že díky Bajurivce má řeka šanci stát se opět místem s vysokou biodiverzitou,“ uvedla Oksana Konovalenková, vedoucí pobočky WWF na Ukrajině. Podle ní se do toku vrátí chráněné druhy ryb včetně pstruha potočního, lososa dunajského a mníka jednovousého. „Jak budou mít ryby možnost vracet se proti proudu, přilákají rybožravé živočichy, jako je medvěd hnědý, vydra a různé druhy ptáků,“ dodala.

„Rušení bariér za účelem obnovení přirozeného toku řek a jejich propojení přináší mnoho výhod v oblasti ekosystémových služeb, jako je ochrana před povodněmi, čištění vody a rekreační příležitosti,“ uvedl Wanningen.

Lidé se bojí povodní

V celé Evropě přehrazují stovky řek přehrady, jezy, propustě nebo hráze. Celých patnáct procent z nich je zastaralých a mnohým hrozí zřícení. Organizace Dam Removal Europe tak odhaduje, že v celé Evropě dosud stojí na 150 000 starých nebo zastaralých přehrad a jezů, takže o nedostatek práce do budoucna se nemusí obávat.

„Odstraňování přehrad je stále kontroverzní téma,“ dodává Wanningen. „Některé země v tomto úsilí ještě ani nezačaly, protože je to příliš citlivé, aby se o tom mluvilo. Zvláště hydroenergetické společnosti nerady vidí, že se jejich přehrady bourají, ačkoli nejsou ekonomicky rentabilní. Místní se zase obávají, že rušení přehrad vytváří větší prostor pro záplavy. „Jde o to lidem poskytnout správné informace a zajistit, aby politici a občané pochopili, proč by měly zbytečné přehrady zmizet,“ dodal Wanningen.

Meziroční nárůst počtu zrušených přehrad v Evropě bude pokračovat i v roce 2023, neboť ekologické argumenty pro uvolnění betonem spoutaných řek nabírají na síle. „Doufám, že Evropská komise letos v létě přijme nový zákon o obnově přírody. Ten poskytne podle Wanningena členským státům pevný politický základ pro realizaci likvidace přehrad. „Doufám, že se nám podaří udržet toto úžasné hnutí v pohybu,“ uzavřel Herman Wanningen podle The Guardianu.

I u nás se hnou ledy

Přestože na mapě zemí, které se do tohoto programu již zapojily, nefiguruje Česko, nejbližší budoucnost má v tomto ohledu přinést změny. „Českou republiku tento krok nepochybně čeká. Evropský parlament v této chvíli projednává nařízení, na základě něhož bude v členských státech zajištěna obnova 25 000 km volně tekoucích řek. Dá se předpokládat, že několik stovek kilometrů z toho připadne i na Českou republiku,“ říká Vlastimil Karlík z organizace Koalice pro řeky.

Podle něj nejde jen o návrat toků do původních koryt, mnohdy to ani není možné nebo vhodné. Jde spíše o návrat říční krajiny do stavu, který bude zajišťovat její funkčnost, např. zadržování vody v krajině, zmírnění a zpomalení povodňových vln, ukládání atmosférického uhlíku v biomase, samočištění vody apod. „Jistě si umíte představit, jak důležité je to v době klimatických změn,“ dodává.

Sdružení Arnika pořádá 22. 6. 2023 českou premiéru filmu Dambusters, který je na toto téma zaměřen. „Chceme při této příležitosti uspořádat i panelovou diskusi za účasti odborníků a relevantních náměstků MŽP a MZe,“ uzavírá Karlík.

Souhlasíte s trendem, že se v Evropě obnovují přirozené toky řek?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 3. května 2023. Anketa je uzavřena.
Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...