Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Euro sílí, dopředu ho žene záchranný plán Merkelové a Macrona

  • 163
Euro v úterý na devizových trzích zpevnilo. K růstu mu stále pomáhá zejména pondělní návrh zřídit fond, který by poskytoval podporu zemím a sektorům nejvíce zasaženým pandemií. Sílí také koruna. Dolaru naopak škodí zprávy o pokroku ve vývoji vakcíny na covid-19. Mezi obchodníky se totiž zvyšuje ochota riskovat.

Krátce před 16:00 SELČ se euro k dolaru prodávalo za 1,0935 USD a proti předchozímu dni vykazovalo růst o 0,2 procenta. Proti švýcarskému franku měla jednotná evropská měna k dobru méně než 0,1 procenta a prodávala se zhruba za 1,0608 CHF.  

Koruna posílila k oběma hlavním světovým měnám. K euru získala desetník na 27,53 Kč/EUR, vůči dolaru zpevnila o 30 haléřů na 25,15 Kč/USD.

Kurz eura

Německo a Francie, jejichž dohody zpravidla připravují cestu pro širší smlouvy v celé EU, v pondělí představily plán na pomoc ekonomice. Navrhují, aby si Evropská komise (EK) vypůjčila za celou unii 500 miliard eur (13,7 bilionu Kč).

„Návrh Francie a Německa představuje zásadní krok vpřed směrem k využití společných fiskálních možností, aby bylo možné poskytnout stabilní fiskální stimul k podpoře hospodářského oživení,“ řekl analytik měnového trhu ve společnosti MUFG Lee Hardman.

Pomoc hlavně nejpostiženějším zemím? Pro Česko nefér, vytkl Babiš EU

Trhy povzbudila i pondělní zpráva americké společnosti Moderna, která oznámila, že její experimentální vakcína na covid-19 vykazuje slibné výsledky. Zatím byla odzkoušena na malé skupině dobrovolníků, u kterých vyvolala ochranné protilátky. Tato vakcína je první, která se bude v USA testovat, upozornila agentura Reuters.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před 16:00 SELČ vykazoval pokles téměř o 0,2 procenta na 99,51 bodu. Nachází se tak blízko hodnoty, kde setrval téměř celý uplynulý rok. V polovině března, tedy na začátku pandemie způsobené koronavirem, se index vyšplhal 

,