Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na návštěvě Súdánu (24. prosince 2017)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na návštěvě Súdánu (24. prosince 2017) | foto: Reuters

Erdogan nadále posiluje vliv. Spřízněný holding chce opoziční turecká média

  • 7
Společnost Demirören Holding blízká tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi jedná o koupi mediální části konglomerátu Dogan Holding, například listu Hürriyet či televize CNN Türk, informovala ve čtvrtek agentura Reuters.

Bude-li obchod uzavřen, skončí v rukou provládních skupin, které ovládají už státní televizi, jedny z dosud nejdůležitějších opozičních médií, napsal italský server Il Fatto Quotidiano. Podle Reuters tak posílí pozice Erdogana v médiích.

Server Il Fatto Quotidiano uvádí, že obchod se týká jedněch z nejprodávanějších laických deníků Hürriyet a Posta, dále populárních sportovních novin Fanatik a televizních stanic CNN Türk i Kanal D. Konglomerát Dogan Holding vlastní také stejnojmennou tiskovou agenturu. Cena by se měla pohybovat okolo 890 milionů dolarů bez započtení dluhu a dalších závazků.

Média pod politickou kontrolou?

Agentura AFP označuje deník Hürriyet za vlivný deník s vysokým nákladem, standardy a mezinárodním renomé; jeho anglickou verzi podle AFP čtou Turci žijící v cizině a zahraniční diplomaté působící v Turecku. „Dojde-li k této velké akvizici, včetně deníku Hürriyet, turecký mediální průmysl se ocitne pod přímou politickou kontrolou prezidenta Erdogana,“ komentoval jednání o prodeji na twitteru známý komentátor Kadri Gürsel.

Mediální část společnosti Dogan Holding dostala v roce 2009 obří pokutu v přepočtu téměř 60 miliard korun za údajné neplacení daní. Podle kritiků to byl pokus, jak zastavit kritiku tehdy ještě premiéra Erdogana, která byla z tohoto mediálního domu často slyšet. Kvůli zaplacení pokuty a penále musela skupina prodat - už tehdy holdingu Demirören - deníky Milliyet, Vatan i televizní stanici Star TV.

V žebříčku organizace Reportéři bez hranic skončilo Turecko na 155. místě ze 180 zemí, v blízkém sousedství Běloruska (153.), Iráku (158.) či Egypta (161.). Nevládní organizace obhajující svobodu tisku a médií na svém webu píše, že v Turecku jsou vězněny desítky novinářů bez soudu a že se země stala „největší světovou věznicí zaměstnanců médií“. Zbylí novináři jsou vystaveni státní zlovůli: státní moc proti nim vede soudní procesy, přicházejí o majetek, pasy či novinářské průkazy.

Téměř všechna média až na několik výjimek sledují podle AFP provládní linku. Symbolem opozičního tisku se staly noviny Cumhuriyet, jejichž majitel, šéfredaktor a několik novinářů byli soudem obviněni z „teroristické“ činnosti.