Jaderná elektrárna Forsmark ve středním Švédsku | foto: Profimedia.cz

Švédský paradox. Omezují výrobu levné elektřiny, přitom Evropu drtí ceny energií

  • 554
Ceny elektřiny ve Skandinávii byly v posledních dnech tak nízké, že jedna z jaderných elektráren ve Švédsku omezila výrobu. To je v ostrém kontrastu s evropskou energetickou krizí, kdy ceny letí nahoru a počítá se každý megawatt. Uvedla to v pátek agentura Bloomberg.

První ze dvou reaktorů elektrárny Forsmark severně od Stockholmu v pátek ráno pracoval na 69 procent, druhý pak na 89 procent kapacity, uvedl provozovatel elektrárny, firma Vattenfall. Místní ceny elektřiny dnes v aukci na regionální burze Nord Pool klesly nejníže od listopadu 2020.

Černé scénáře pro Evropu. Odpojení od ruského plynu může mít drtivý dopad

„Vlastníci kapacitu z důvodů situace na trhu upravili směrem dolů,“ uvedla mluvčí společnosti Anna Wallrudová. „Bude tomu tak až do odvolání,“ dodala.

Omezení je sice dočasné, upozorňuje však na kontrast se situací jinde v Evropě. Vlna veder omezuje produkci ve Francii a německé uhelné elektrárny mají nedostatečné zásoby paliva kvůli nízkým hladinám řek.

Elektřina ve Skandinávii zlevnila díky solidnímu větru, který zvyšuje produkci větrných elektráren, a také díky tomu, že tamní obyvatelé odjíždějí na letní dovolenou. Cena elektřiny je tam nyní 9,35 eura (230 Kč) za megawatthodinu, zatímco ceny ve Francii jsou čtyřicetkrát vyšší.

Jaderná energie je ve Švédsku základem. Spolu s velkými vodními elektrárnami na severu pomáhá už desítky let pohánět místní energeticky náročný průmysl. Prudký nárůst produkce z větru však způsobil, že ceny jsou mnohem nestabilnější, stejně jako jinde v Evropě.

„Očekáváme, že kvůli rostoucí výrobě větrných elektráren a sezoně nízké poptávce budou ceny na promptním trhu ještě několik dnů nízké,“ uvedl analytik a spoluzakladatel společnosti Merlin & Metis Metis Christian Holtz.

,