Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Americké energetické firmy ztrácí, akcie mají nejníže od Pearl Harboru

  • 4
Investoři se odvracejí od amerického energetického sektoru. Cenné papíry tamních energetických firem zažívají nejhorší období za posledních 78 let, od japonského útoku na Pearl Harbor. Jen od začátku roku klesla hodnota o 15 procent. Může za to vysoká produkce i nízké ceny způsobené koronavirem.

Akcie v americkém energetickém sektoru ztrácí dlouhodobě. Teď jim však silnou ránu zasadila nákaza koronavirem COVID-19 a s ní spojená nejistota na trzích. Na akcie v indexu S&P 500 ztrácí nejvíc od prosince 1941. Tehdy přitom vrcholila Velká hospodářská krize a letectvo japonské císařské armády vybombardovalo přístav Pearl Harbor.

Podle listu Financial Times za to z velké části mohou nízké ceny ropy. Ty se i kvůli wuchanskému koronaviru pohybují kolem 56 dolarů za barel a od začátku roku klesly o 15 procent.

Zemní plyn se pak ve Spojených státech obchoduje za méně než 2 dolary za milion britských termálních jednotek. Blíží se tak rekordně nízké ceně z roku 2015, kdy se prodával za 1,76 dolaru.

Kromě nákazy za to však částečně mohou i těžaři sami. Ropy a zemního plynu se totiž v posledních letech v USA těžilo každým rokem více a více. Poptávka přitom stagnovala.

Ještě na začátku roku 2018 USA zaostávalo za tehdejšími ropnými giganty a těžilo „jen“ 9,3 milionů barelů ropy denně. V současnosti už se tamní produkce vyšvihla na téměř 13 milionů barelů za den a Spojené státy jsou tak největším těžařem.

Investoři se podle analytiků Financial Times bojí, že by teď v sektoru mohli velmi rychle ztratit ohromné množství peněz. Kromě nejistoty ohledně koronaviru totiž po celém světě také roste popularita alternativních zdrojů energií. Zaměření na ně přitom firmám zvyšuje náklady. Z dlouhodobého hlediska se tak investorům prozatím více vyplatí, když opustí sektor.