Personál letecké společnosti Emirates na pražském Letišti Václava Havla. (16....

Personál letecké společnosti Emirates na pražském Letišti Václava Havla. (16. března 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Emirates slibují zaplacení zdravotní péče turistům, kteří se na cestě nakazí

  • 11
Pokud se pasažér arabských aerolinek Emirates během cesty nakazí koronavirem, dopravce mu poskytne finanční náhradu až v hodnotě 150 tisíc eur (téměř čtyři miliony korun). Za každý den v karanténě navíc cestující dostane sto eur po dobu dvou týdnů. Jde o první aerolinku, která se k takovému kroku uchýlila.

S nápadem nabízet finanční pokrytí případných léčebných nákladů přišel šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, emír Dubaje (často nazývaný jejím vládcem) a zároveň viceprezident a premiér Spojených arabských emirátů. Služba zákazníky nic nestojí, ani nemusí vyplňovat žádný formulář. 

Jediné omezení spočívá v načasování, záruku mohou využít jen cestující, jejichž let se uskuteční do 31. října 2020. O finanční pomoc mohou zákazníci žádat po dobu jednatřiceti dnů od prvního letu v rámci plánovaných cest.

„Víme, že lidé touží létat, zvlášť teď, když se po celém světě znovu otevírají hranice. Zároveň však hledají flexibilitu a záruky pro chvíli, kdy by se jim na cestě přihodily nepředvídatelné události,“ uvedl předseda představenstva aerolinek a jejich generální ředitel šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum.

„Doposud se nám podařila implikovat řada ochranných opatření k zajištění co nejbezpečnějšího létání, také jsme upravili rezervační politiku společnosti pro větší flexibilitu našich zákazníků. Nyní cestujícím nabízíme bezplatné globální krytí léčebných výdajů a nákladů v případě karantény, pokud se během cest nakazí virem covid-19. Je to pro nás investice, ale věříme, že správným směrem,“ dodal šejk. 

Avizovaná finanční náhrada léčebných nákladů může dosahovat skoro čtyř milionů korun. Za každý den v čtrnáctidenní karanténě cestující navíc obdrží od aerolinek sto eur (2 630 korun). 

V letadle roušky a sezení i uprostřed. EU nastavila pravidla pro létání

Společnost navíc zákazníkům, jejichž cestovní plány se zkomplikují kvůli pandemii, slibuje platnost letenek na dva roky. Rezervaci mohou cestující přesunout, vyměnit ji za cestovní voucher nebo zažádat o vrácení peněz.

Flotilu arabských aerolinií reprezentuje 270 letadel. Před vypuknutím koronaviru létaly stroje Emirates do 161 destinací po celém světě, nyní pokrývají šedesát z nich. Spojení mezi Prahou a Dubají obnoví letecký dopravce 2. srpna.

Pod patronátem Dubaje

Město Dubaj, v němž leží domovské letiště dopravce, se turistům a cestujícím a obchodníkům znovu otevřelo 7. července. Od té doby se snaží, aby působilo co nejdůvěryhodněji. Metropole například na začátku týdne představila program udílení certifikací hotelům, prodejnám a turistickým atrakcím. Zařízením, která splní všechny protokoly veřejného zdraví, bude město vydávat samolepku „Zajišťěno Dubajem“ platnou po dobu patnácti dnů. Poté mohou certifikát obnovit místní inspektoři.

Zároveň město uvedlo marketingovou kampaň, jejíž sloganem byly od června slova „Uvidíme se brzy“. Novější motto zní „Jsme připraveni na to, až budete připraveni vy“.

Pro hypermoderní metropoli Dubaj, jež vyrostla prakticky na zeleném drnu, představuje turismus 11,5 procenta hrubého domácího produktu. Před pandemií počítal místní cestovní ruch s dvaceti miliony turisty během tohoto roku. Jak píše CNBC, Dubaj má jednu z nejvíce diverzifikovaných a na ropě nezávislých ekonomik v Perském zálivu. Spoléhá se na odvětví jako je pohostinství, cestovní ruch, zábava, logistika a maloobchod.