Speciální oblek společnosti Zozo slouží k přesnému změření postavy při tvorbě...

Speciální oblek společnosti Zozo slouží k přesnému změření postavy při tvorbě obleku na míru. | foto: Zozo

Elektronický krejčovský metr. Japonci vyvinuli dres, který změří tělo

  • 1
Dvě japonské konkurenční oděvní firmy se hádají o to, jak měřit zákazníky. Předmětem sporu je takzvaný Zozosuit, elastický oblek, který pokrývá celé tělo. Jeho puntíkatý vzor není jen módní výstřelek. Skrývá v sobě čidla, která měří zákazníkovy tělesné míry.

Dvaačtyřicetiletý japonský miliardář Yusaku Maezawa, zakladatel největší internetové módní firmy Start Today, chce s touto technologií otřást byznysem s konfekčním oblečením. 

Pro Tadashiho Yanaie, devětašedesátiletého zakladatele společnosti Fast Retailing, který provozuje módní řetězec Uniqlo, je však Zozosuit spíš jen hračka, píše agentura Bloomberg. Používání obleku je podle Yanaie komplikované a neřeší klíčový problém v oblékání - totiž pocit, zda nám nějaké oblečení „padne“. Ten se liší člověk od člověka, zákazník od zákazníka, tvrdí Yanai – miliardář, který z krejčovství svého otce vybudoval největší síť oděvních obchodů v Asii.

To je nejlepší pochvala, jakou jsem si mohl přát, reagoval na sociálních sítích Maezawa, když se dozvěděl, že Yanaie jeho výrobek nazval „hračkou“. Dodal, že oblek má sloužit k tomu, aby se lidé po celém světě při měření svých velikostí bavili. 

Trička, džíny a košile na míru

Obrat jeho firmy Start Today pochází především z e-shopu Zozotown. Nyní se rozjíždí i výroba oblečení značky Zozo, které si zákazníci objenávají  na základě měření pomocí elastického obleku Zozosuit. Výsledky měření tělesných proporcí od krku ke kotníkům předá oblek Zozosuit aplikaci na chytrém telefonu. 

V současnosti firma nabízí možnost objednat si na míru trička, džíny a košile. Od začátku června také obleky, které si objednalo už přes 22 tisíc lidí. Jejich výroba se ale opožďuje. První kusy měla firma dodat v srpnu, zákazníkům však sdělila, že si počkají do října, poznamenal Nikkei Asian Review. V budoucnu chce Start Today tímto způsobem vyrábět i boty nebo podprsenky.

Konkurenční firma Uniqlo loni představila svůj krok na cestě k oblečení ušitému na míru. Obnovila tradiční metodu a nabízí svým zákazníkům, aby si nechali vzít míry v obchodě.