Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomové: Evropa prodělá tak jako tak, Řecku by ale pomoci měla

  15:24
Evropa je v pasti. Řecko potřebuje akutní pomoc, jinak v polovině července, kdy mu dojde hotovost, vykrvácí. Všem je ale jasné, že kdo zemi půjčí, část peněz už neuvidí. Rozhodovat se tak o tom, zda zemi půjčit, či ne, je velmi těžké. Tuzemští ekonomové se však spíš přiklánějí názoru, že země další peníze získat má. Musí ale ukázat, že je připravena tvrdě šetřit.

Pokud Řecko nedostane další peníze, zbankrotuje. Eurozóna ale váže uvolnění další půjčky právě na schválení přísných reforem, proti kterým se Řekové bouří. | foto: AP

Na první pohled by bylo nejlehčí se na Řecko "vykašlat" a víc ho nesanovat. Problém je ale v tom, že když Evropská unie hodí přes palubu jednoho svého člena, ztratí jednak morální kredit, a ani na tom příliš nevydělá.

Česko by se mohlo na pomoci Řecku podílet zárukami až 3,5 miliardy

"Kdyby se Řecku pomoc neposkytla, může to nadělat více škody na trzích, než když bude úvěr rozšířen. Pokud by země Evropy řekly Řecku, že další peníze nedostane, v  tu chvíli by euro začalo výrazně padat a výprodej by se nevyhnul ani středoevropským měnám. Stávající dluhopisy by se staly bezcennými a vlna nedůvěry by se přehnala celým finančním světem," upozorňuje analytik finanční skupiny Citfin Tomáš Volf.

Podle něj tak Evropa nemá příliš na vybranou, zda úvěr poskytne, či ne. Musí ale Řekům nastavit jasný plán reforem a neustále kontrolovat jejich dodržování.

O tento tlak se nyní snaží, a právě proto eurozóna zatím nerozhodla o uvolnění 12 miliard eur, což je část loni dohodnuté půjčky ve výši 110 miliard eur. Čeká na to, zda řecký parlament vyjádří důvěru obměněné vládě premiéra Jorga Papandrea a schválí úsporný balík, který podle průzkumu odmítá skoro polovina Řeků a hromadně se proti němu bouří.

Na bezpodmínečné přijetí reforem poukazuje i analytik ČSOB Petr Dufek, bez nich by další pomoc neměla smysl. "Řecko potřebuje v první řadě jasné a tvrdé reformy, které přesvědčí investory i domácí obyvatelstvo, že všechna ta aktivita vůbec má smysl," uvedl.

Že EU spolu s MMF bude nucena vyplatit další díl půjčky, je přesvědčen také hlavní ekonom UniCredit Bank. "Poskytnout Řecku další tranši je zřejmě nutné. Jinak by nemohlo splatit dluhopisy splatné v nejbližších měsících a co by následovalo, by nebyla restrukturalizace, ale neřízený bankrot," říká Pavel Sobíšek.

Restrukturalizace dluhů nastane, ať se jí říká, jak chce

Další tranše by měla Řecku vystačit do září. Podle Sobíška je nyní třeba mluvit o tom, jak se dál budou financovat řecké potřeby. Podle něj je dohoda o odložení splatnosti či odpuštění některých dluhů nevyhnutelná. "Je čím dál jasnější, že taková pomoc bude mít formu restrukturalizace dluhu, ať už se tak bude nazývat, nebo nebude," uvedl Sobíšek.

Dopad bankrotu Řecka na ČR

Pokud dojde k restrukturalizaci řeckých dluhů, pocítí to banky, které se angažovaly v řecké ekonomice. Kvůli vlastnictví řeckých státních dluhopisů už mají ohrožený rating tři hlavní francouzské banky BNP, Société Générale a Crédit Agricole. Německé banky jsou však podle odhadů "namočeny" v Řecku ještě víc. Pokud by se dostaly kvůli Řecku do potíží, ovlivní to růst německé ekonomiky, což dopadne i na Česko, které je s Německem úzce obchodně propojeno.

Také hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš s budoucí restrukturalizací dluhů i nesplacením půjček počítá. Další úvěr, který má být ještě větší než loňský, však podle něj smysl i tak má. "Především proto, že v tuto chvíli Evropa nemá připravený plán na řízenou restrukturalizaci a ostatní země na periferiích eurozóny by v případě finanční nákazy byly hodně zranitelné. V roce 2013 již může být Španělsko, Irsko a Portugalsko ve výrazně lepší situaci," vysvětluje Bureš.

Podle Jana Jedličky, analytika EU Office České spořitelny, je však právě tento stav řeckých financí, kdy je všem jasné, že k restrukturalizaci dluhů dřív či později dojde, jasným ukazatelem další pomoc neposkytovat. "Dodatečné záchranné balíčky by Řecku již neměly být poskytnuty, čistějším řešením je právě restrukturalizace řeckého veřejného dluhu," uvedl Jedlička.

Ušetřené peníze by pak měly podle něj být investovány do posílení kapitálové vybavenosti těch evropských bank, které se jako největší řečtí věřitelé mohou dostat do významných finančních problémů.

Poskytovat další peníze Řecku není rozumné ani podle hlavního ekonoma společnosti Atlantik finanční trhy. "Ekonomicky je nová půjčka vyhazování peněz oknem," uvedl Petr Sklenář. Podle něj musí Řecko vedle přísných reforem a prodeje majetku hlavně obnovit svou konkurenceschopnost, tedy snížit vysoké mzdy, které za posledních deset let stouply o 40 procent nad produktivitu práce.

Podle Sklenáře by také bylo pro Řecko lepší, kdyby mělo vlastní měnu namísto eura.

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...