Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bitcoin překonal další magickou hranici, vyšplhal se přes 30 tisíc dolarů

  14:56aktualizováno  19:23
Cena kryptoměny bitcoin poprvé překonala hranici 30 000 dolarů (644 000 Kč). Za rok se zvýšila o více než 300 procent, ukazují data na webu CoinDesk. Před 15:00 SEČ se první decentralizovaná kryptoměna světa prodávala za 31 220 dolarů (zhruba 670 000 Kč), což byl proti předchozímu dni nárůst o více než šest procent.

Cena kryptoměny bitcoin poprvé překonala hranici 30.000 dolarů (644 000 Kč). Za rok se zvýšila o více než 300 procent, ukazují data na webu CoinDesk. (2. ledna 2021) | foto: Reuters

Cenový růst se nezastavil ani v odpoledních hodinách, krátce před 19:00 SEČ už se první decentralizovaná kryptoměna světa prodávala za 32 700 dolarů (702 000 Kč). Proti předchozímu dni tak vykazovala nárůst o dalších zhruba 12 procent.

Bitcoin v poslední době těží hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Významně mu pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz na boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Nejznámější kryptoměna bitcoin se už na konci roku 2020 přiblížila hranici 29 000 dolarů. Na konci prosince vystoupala na 28 917 dolarů (přes 617 200 Kč). Jen za samotný prosinec si bitcoin připsal 40 procent a za celý rok se jeho hodnota zvýšila téměř čtyřikrát.

Hranici 20 000 dolarů bitcoin poprvé překonal 16. prosince, tedy před dvěma týdny. Jen na Štědrý den si tato kryptoměna připsala bezmála 25 procent. Širší index kryptoměn Bloomberg Galaxy Crypto se letos zvýšil o 270 procent.

Bitcoin, který agentura Bloomberg popisuje jako kontroverzní digitální aktivum, se tak rychle zotavil z propadu z loňského jara. Tehdy se jeho cena sesunula z únorových více než 10 000 dolarů na méně než 5 000 USD v polovině března. Tehdy jako většina aktiv bitcoin reagoval na šok způsobený šířením nového koronaviru a následnou pandemií.

Cena bitcoinu stále stoupá. Zvýšený zájem je o něj i v Česku

„Po prolomení hranice 20 tisíc dolarů bitcoin a kryptoměny obecně vážou intenzivněji pozornost médií i laické veřejnosti. Zesiluje fenomén strachu z nevyužité životní příležitosti ke snadnému zbohatnutí, takže do kryptoměny nyní enormně směřují zjevně i takzvané „horké peníze“, někdy také takzvané „hloupé peníze“. Jedná se o finanční prostředky spekulantů nebo naopak nepříliš zkušených investorů,“ komentuje překonanou hranici ekonom Lukáš Kovanda.

„Do té míry, do jaké jsou v bitcoinu zainvestovány „chytré peníze“, lze o kryptoměně smýšlet jako o bezpečném přístavu, případně „zlatu 21. století“. Řekněme, že bitcoin je nyní v určité bublině, avšak po jejím splasknutí jeho cena nikdy neklesne pod 10 tisíc dolarů za kus. Do této sumy jde tedy o bezpečný přístav. Nad touto sumou se projevuje vliv „horkých“ a „hloupých peněz“, které jsou z povahy věci kolísavější než dlouhodobé, „chytré peníze“. Nad cenou 10 tisíc dolarů za kus se tedy z bitcoinu stává extrémně rizikové, vysoce spekulativní aktivum,“ doplňuje Kovanda

Kryptoměna bitcoin se čím dál více stává součástí investičních portfolií a svědčí jí i to, že zájem o ni už nemají pouze příznivci technologických novinek a spekulanti, ale i lidé, kteří si myslí, že bitcoin se začne v platebním styku používat mnohem více než dosud. Část lidí považuje bitcoin v době pandemie také za alternativu ke zlatu.

Hlavní investiční analytik společnosti Guggenheim Investments Scott Minerd v rozhovoru s agenturou Bloomberg v polovině prosince řekl, že cena bitcoinu by se mohla eventuálně vyšplhat až na 400 000 dolarů (8,6 milionu Kč). Ještě před pěti lety se bitcoin prodával za cenu mírně převyšující 400 dolarů (8 600 Kč).

Komentář: Bitcoin je nespoutaný svět, jeho cena dnes boří rekordy

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách. Češi v loňském prvním pololetí nakoupili bitcoiny a další kryptoměny za 1,8 miliardy korun. To bylo zhruba o 20 procent více než ve stejném období předloni.

S bitcoiny se obchoduje na mnoha burzách, z nichž největší je Coinbase. Ta se teď sama chystá své akcie nabídnout na burze, čímž by se stala první takovou platformou, která bude mít své akcie na Wall Street. Vedle bitcoinu existují i další kryptoměny, které používají podobnou technologii blockchainu, neboli elektronické databáze. Ethereum, což je druhá největší kryptoměna, za loňský rok zhodnotila o 465 procent.

Názory na bitcoin nejsou jednotné. Jeho zastánci ho považují za ochranu před poklesem dolaru a rizikem zrychlení inflace kvůli obrovským stimulačním opatřením. Upozorňují také na rostoucí zájem od institucionálních investorů. Jiní zpochybňují oprávněnost bitcoinu jako investice a upozorňují na jeho historii divokých růstů následovaných propady.

Rodící se odvětví kryptoměn se také stále potýká s kontrolami regulátorů. Komise pro cenné papíry a burzy tento měsíc obvinila firmu Ripple Labs a její nejvyšší představitele z poskytování zavádějících informací investorům v souvislosti s kryptoměnou ripple (XRP). Firma plánuje napadnout obvinění u soudu, vývoj však potvrzuje vyhlídky přísnější kontroly nad digitálním majetkem.

15. května 2018

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Portál iDNES.cz čte od nepaměti. Petr je dalším výhercem týdenní Megahry

23. dubna 2024  8:28

Jarní Megahra o peněžní prémie na portálu iDNES.cz pokračuje a po pondělím losování má již pátého...

Buď vysaďte nové stromy, nebo zaplaťte až půl miliardy, dozví se developeři

23. dubna 2024

Premium Pokud nebude možné vysadit nové stromy ve městě do kilometru od pokácených, zaplatí developeři...

OBRAZEM: Přehršel techniky a stovky dělníků. Jak finišuje dálnice D4 do Písku

23. dubna 2024

Tisícovka dělníků na stavbě v jeden moment. Během náročnějších prací jich ale na rozestavěných více...

Smutný konec slavné návrhářky: jde do vězení za pašování krokodýlích kabelek

22. dubna 2024  20:27

Módní návrhářka Nancy Gonzalezová, jejíž doplňky nosila zpěvačka Britney Spears a také například...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...