Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tel Aviv s koloběžkami problém nemá. Mikromobilitě tam propadl snad každý

  7:00
Zatímco evropská města vedou s elektrickými koloběžkami ve svých ulicích urputný boj a kvůli počtu zranění jejich provoz omezují či dokonce zakazují, v izraelském Tel Avivu na to šli opačně. Již několik let pro tento způsob dopravy město buduje rozsáhlou infrastrukturu a zdá se, že koloběžkám tam patří budoucnost. Radní se netají plánem, že chtějí mít co nejdříve centrum zcela bez aut.
Infrastruktura pro koloběžky i cyklisty se v Tel Avivu masivně rozvíjí. Plán...

Infrastruktura pro koloběžky i cyklisty se v Tel Avivu masivně rozvíjí. Plán města je zbavit se nadobro aut, která nyní město znečišťují více než v New Yorku nebo Šanghaji. (5. února 2022) | foto: Profimedia.cz

Na všudypřítomnost koloběžek ve městě upozorní už drobné dopravní detaily. Stezky pro ně jsou přehledně označené, stejně tak i parkovací místa či body křížení se silnicí. Tento dopravní prostředek dobývá jak centrum města včetně jeho pláží, jezdci na koloběžkách infiltrují i dále od něj. Aby radnice uspokojila všechny, kteří propadli takzvané mikromobilitě, plánuje do roku 2025 zdvojnásobit celkovou délku stezek pro ně na 350 kilometrů na 52 kilometrech čtverečních. Informaci přinesl list Bloomberg.

„Naším cílem je z města vytvořit metropoli, která by byla úplně bez automobilových zplodin,“ popisuje svůj sen starosta Tel Avivu Ron Huldai. Ví, o čem mluví. V současnosti se město řadí k nejzamořenějším na světě. V neblahém loňském žebříčku, do něhož společnost Tomtom každoročně zahrnuje přes čtyři stovky měst 58 zemí světa, zaujímá 16. místo.

Co je to mikromobilita

Termín mikromobilita odkazuje na užívání lehkých bezemisních dopravních prostředků, jejichž rychlost nepřesahuje 25 km/h a jezdec je řídí sám.

Prostředky mikromobility jsou kola, e-biky, e-koloběžky nebo e-skateboardy.

Do kategorie nepatří koloběžky opatřené spalovacím motorem ani ty, které dosahují vyšší rychlost než 45 km/h.

Zdroj: Wikipedia.org

Mikromobilita úzce souvisí i s dalším trendem. Město se již několik let snaží přitáhnout pracovníky hi-tech společností a daří se to. Za posledních deset let se počet tamních multinárodních výzkumných a technologických center zvýšil na více než stovku firem, počet startupů působících v Tel Avivu již dosáhl čísla tři tisíce. S příchodem tisíců mladých, vzdělaných a o životní prostředí pečujících jedinců má tak mikromobilita v podobě dopravy e-koloběžek nebo bicyklů potenciál úplně vyřadit ze hry auta.

Bird a ti druzí

Koloběžky, alespoň podle dat radnice Tel Avivu, z města vytlačí měsíčně až milion aut. Společnost Bird Global Inc., která ve městě začala koloběžky pronajímat jako první, dokonce oznámila, že se ve městě díky jejím uživatelům podařilo za poslední tři roky snížit emise o 1 283 tun oxidu uhličitého. To je stejné množství, které se podaří eliminovat 55 tisícům stromů.

Bird vstoupil na izraelský trh již v roce 2008 a již po dvou letech fungování zaznamenal více než 350 000 uživatelů, kteří využili koloběžky k 5,5 milionům jízd. Nyní čelí firma ostré konkurenci značek Lime a Wind a také obchodníků, kteří e-koloběžky prodávají. Například výrobce Inokim hlásí, že za posledních pět let prodeje zesedminásobil a prodal jich v Tel Avivu již víc než sedm tisíc. Další rozvoj pak očekává právě v důsledku náklonnosti technologických firem, které její produkty nabízejí zaměstnancům jako benefity místo aut.

„Tel Aviv je město budoucnosti,“ říká Yaniv Rivlin, izraelský regionální manažer společnosti Bird. „Je to hotový mikrokosmos, jímž mikromobilita ovládne budoucnost. Je to totiž dokonalý způsob, jak se po městě pohybovat,“ dodává. Podle něj patří Tel Aviv mezi města, kde na koloběžkách jezdí nejvíce lidí na světě a předstihuje tak i Londýn nebo New York. Popularitě tohoto způsobu dopravy dopřává i mírné klima a také skutečnost, že o židovském sabatu od pátečního soumraku až do nedělního večera nefunguje žádná hromadná doprava. Dalším stimulem, který tomuto způsobu dopravy nahrál, byl covid. Lidé se hromadné dopravě vyhýbali a nechtěli jezdit ani auty.

Tel Aviv jako nové Silicon Valley

Krásám mikromobility přicházejí na chuť i další zaměstnavatelé. Například softwarová společnost Wix.com vybudovala pro pracovníky úschovnu na koloběžky opatřenou sprchami. Díky koloběžkám se nyní prudce rozvíjí i pronájem nemovitostí ve městě, zvláště v dojezdové vzdálenosti koloběžek od vlakového nádraží Savidor.

Soumrak elektrických koloběžek. Evropská města je postupně omezují či regulují

„Máme jen jednu planetu a jízda na koloběžce mi vnáší klid do duše, protože se osobně podílím na její ochraně,“ říká Eden Romach, vedoucí HR oddělení společnosti Wix. Sám na koloběžce do práce dojíždí každý den.

Jeho firma má ve městě zajímavé sousedy. Nedaleko ní mají své kanceláře Microsoft, Alphabet, Google i Amazon. Startup jménem Genom v lednu tohoto roku informoval, že právě na území Tel Avivu funguje nejvíce čistých technologických gigantů hned po kalifornském Silicon Valley. Bohužel znečištění oxidem uhličitým ve městě tomu prozatím stále neodpovídá. Na žebříčku 95 měst s nejhorším znečištěním je Tel Aviv na 25. místě, s horšími podmínkami než v New Yorku nebo Šanghaji.

Ke snižování dopravy ve městě přispívá i izraelská vláda. Loni v srpnu schválila poplatek za vjezd autem do centra Tel Avivu, ten začne platit za dva roky. Prostředky vybrané na jeho základě pak poputují do pětiletého plánu rozvoje veřejné dopravy. Ve městě se buduje nová trasa Telavivské rychlodráhy (kombinace tramvajové linky a metra), kterou město zprovozní na podzim. V plánu jsou i stíněné chodníky.

Auta až na posledním místě

„Covid dramaticky změnil tvář městské dopravy jak v Izraeli i na celém světě,“ oznámil starosta Huldai v březnu. Město se podle něj nyní snaží zcela přebudovat její schéma. „Našimi prioritami jsou chodci, cyklisté a veřejná doprava. Na úkor aut,“ dodal.

Ani v Tel Avivu však s koloběžkami není všechno růžové. Právě zde jako v jednom z prvních měst světa schválili tvrdé regule týkající se jejich pronajímatelů. Firmy musely zajistit povinné nošení ochranných přileb, půjčení koloběžek musely povolit jen plnoletým, přestože izraelský zákon povoluje jízdu na nich už od šestnácti let. I v Tel Avivu koloběžky způsobují nehody, nicméně město ve spolupráci s ministerstvy vnitra, dopravy, spravedlnosti a vnitřní bezpečnosti zapracovalo na zvýšení pravomocí městských inspektorů, kteří efektivně postihují jakékoli dopravní prohřešky. Starosta také stále hovoří o nutnosti zvýšení pokut za nedovolenou jízdu na koloběžce mezi lidmi či dalších podobných prohřešcích.

I tak e-koloběžkám, které jsou považovány za „hi-tech“ dopravní prostředek číslo jedna, propadá ve městě stále více lidí, protože jim dovolují snadný pohyb po městě. „Někdy je to jednoznačně nejlepší volba,“ říká Michal Michaeli, čtyřicetiletý ředitel jedné z ekonomických firem ve městě. „Je to stejně pohodlné jako snadné,“ dodává podle Bloombergu.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Ovocnářům hrozí bankroty. Mrazy ceny určitě ovlivní, hlavně jablek, říká jejich šéf

25. dubna 2024  8:44,  aktualizováno  10:58

Pěstitelům ovoce hrozí kvůli mrazům bankroty, říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík....

České dráhy vydělaly téměř čtyři miliardy korun. Tahounem byla osobní doprava

25. dubna 2024  10:06

Státem vlastněné České dráhy dosáhly v loňském roce hrubého zisku 3,8 miliardy. Na rozdíl od...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...