(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Drogy, alkohol nebo striptýz za stravenky. Policie uzavřela klub v Ohiu

  • 45
V striptýzovém baru ve městě Dayton v americkém Ohiu se ve velkém platilo stravenkami, odhalilo vyšetřování tamní policie. Ta obvinila jeho majitele a zaměstnance z řady trestných činů a podnik přišel o licenci na prodej alkoholu. Kromě něj si zákazníci mohli za potravinové kupony v baru koupit také heroin, kokain nebo privátní tanec na klíně.

Policejní agenti v přestrojení vyšetřovali klub s názvem Sharkey‘s pět měsíců. Během této doby zde utratili kupony určené na nákup jídla v hodnotě přibližně 2,5 tisíce dolarů (téměř 55 tisíc korun). Kromě drog jako heroin, pervitin, kokain nebo fentanyl, si za ně pořídili také tance na klíně od tamních striptérek.

Úřady obvinily majitele a zaměstnance klubu z řady trestných činů – z obchodování z drogami, kupčení s potravinovými kupony, korupce a nelegálních sexuálních aktivit. 

Letos jde už o druhý striptýzový bar v ohijském městě Dayton, který přišel o licenci. Deník The Washington Post napsal, že ze stejných důvodů policie zasáhla i proti klubu Harlem, jež se nachází pouhý blok od podniku Sharkey‘s.

Americké potravinové kupony (food stamps) nejsou benefitem, který tamní firmy vyplácejí svým zaměstnancům. Jde o formu sociální podpory, již dostávají lidé, kteří se zapojí do programu vládní pomoci SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program). Ten Američanům s nízkými nebo žádnými příjmy tímto způsobem přispívá na jídlo.

Deník The Independent uvedl, že v roce 2016 dostávalo tuto formu podpory 44,2 milionu Američanů, tedy 14 procent populace. Vládní program SNAP rozdává lidem v nouzi měsíčně v průměru 125 dolarů. Podmínkou je, podobně jako u českých stravenek, že za ně lze nakupovat pouze potraviny.