Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodovci.

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodovci. | foto: Michal Šula, MAFRA

Agrofert spolkl čtvrtinu dotací na potraviny. Jinak to nejde, říká Jurečka

  • 322
Česko letos na národních dotacích rozdělilo potravinářským podnikům 400 milionů korun, z toho více než čtvrtinu firmám z holdingu Agrofert. Holding, jehož majitelem byl někdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš (ANO), tak žebříček příjemců dotací vede. Podpora potravinářů je podle ministra zemědělství Sobotkovy vlády Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nutná.

Agrofert je největší producent v českém zemědělství a potravinářství. Zaměstnává přes 34 000 lidí, jeho konsolidovaný čistý zisk loni činil 7,79 miliardy korun a tržby 155,3 miliardy. Podle Hospodářských novin (HN), které se zprávou v pondělí přišly, příjmy holdingu ze státních dotací v posledních letech, kdy byl Babiš členem vlády, rostly. Babiš v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie Agrofertu a firmy SynBiol do svěřenských fondů.

V roce 2014, kdy se tehdejší majitel Agrofertu Babiš stal vicepremiérem a ministrem financí, stát rozdal potravinářům 140 milionů a z toho 28 milionů - tedy 20 procent - Agrofertu. V roce 2015 dostali potravináři 203 milionů, z toho Agrofert 23 procent (46 milionů); v roce 2016 byl objem dotací 396 milionů a Agrofert měl podíl 26 procent (104 miliony). Z letošních 400 milionů dostal Agrofert 106 milionů, tedy zhruba 27 procent.

Bez podpory to nejde, hájí se ministerstvo

Podpora potravinářů je podle ministra zemědělství Sobotkovy vlády Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nutná, aby mohly tuzemské podniky konkurovat zahraničním. Podíl Agrofertu na celkové přídělu peněz pro něj nebyl směrodatný. „Nelze vyloučit podniky z jedné skupiny. Nemůžu zabít podporu pro všechny ostatní kvůli tomu, že Andrej Babiš šel do politiky,“ řekl HN. „Veškeré dotace čerpáme přesně podle pravidel a používáme k účelu, ke kterému jsou určeny,“ řekl deníku mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Celkový objem dotací pro potravináře by podle Jurečky mohl být ještě vyšší, a to až 800 milionů korun ročně. Podpora je součástí národních dotací, které poskytuje ministerstvo hlavně chovatelům. Minulý kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) na ně pro příští rok vyčlenil dvě miliardy. Sněmovní zemědělský výbor v čele s místopředsedou Babišova hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, který byl dříve v představenstvu Agrofertu, ale požaduje miliardu navíc, píší HN.

Jurečku na postu ministra nahradil majitel zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko Jiří Milek. Firmy z jeho koncernu také pobírají státní dotace, takže bude Milek muset podobně jako Babiš situaci s vlastnictvím svého koncernu kvůli zákonu o střetu zájmů řešit.