Sídlo Světové obchodní organizace ve Švýcarsku (WTO)

Sídlo Světové obchodní organizace ve Švýcarsku (WTO) | foto: Profimedia.cz

Trump oznámil, že chystá dramatické změny ve Světové obchodní organizaci

  • 2
Americký prezident Donald Trump avizoval změny ve fungování Světové obchodní organizace (WTO), které označil za dramatické. Řekl to ve středu před odletem ze zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu. Do Washingtonu přijede generální ředitel WTO Roberto Azevedo, podle Trumpa zřejmě už příští týden.

Prezident si na fungování WTO dlouho stěžuje a dává je do souvislosti s vysokými deficity, jichž Spojené státy dosahují v zahraničním obchodě.

Anarchie ve světovém obchodě? USA odstavily jeden z vrcholných orgánů WTO

„Chystáme něco, co bude velmi dramatické,“ řekl Trump novinářům o připravované cestě šéfa WTO do USA. Azevedo, který byl tiskové konferenci přítomen, řekl, že Spojené státy stejně jako WTO jsou připraveny o změnách jednat a pracovat na nich.

Trump v úterý na úvod zasedání v Davosu vystoupil s projevem, ve kterém hovořil o mimořádném hospodářském rozkvětu USA a o historicky nízké nezaměstnanosti za jeho vlády. To ve středu zopakoval. „Jsou to úžasná čísla,“ řekl. „Jsme zdaleka největší ekonomikou na světě,“ dodal s tím, že Čína i přes očekávání analytiků za Spojenými státy zaostává.

Prezident zopakoval, že USA s Čínou uzavřely první část významné obchodní smlouvy a že doufá, že obchodní dohodu bude moci Washington uzavřít i s Evropskou unií. „Jinak budeme muset udělat něco jiného,“ řekl. Trump už dříve oznámil, že pokud se nepodaří dojednat s EU novou smlouvu o obchodních vztazích, zavede cla na evropská auta a další zboží.

Ve středu k možnému termínu zavedení cel uvedl, že žádný harmonogram sice není, ale že má o jistém datu představu. „A je to docela brzy,“ řekl. Dodal, že obchodní dohodu s EU by chtěl uzavřít do prezidentských voleb v USA, což je do listopadu.

,