Tongasský národní les

Tongasský národní les | foto: Profimedia.cz

Končící Trump stihl prosadit těžbu ropy na Aljašce, Biden ji chce zatrhnout

  • 39
Administrativa dosluhujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila během pondělí dokončení svého plánu na těžbu ropy v oblasti Arktické národní přírodní rezervace na Aljašce. Ekologické organizace protestují a označují to za destruktivní přístup. Joe Biden chce těžaře vyhnat hned po svém nástupu do Bílého domu.

Navzdory Bidenovu plánu zahájí Trumpova administrativa ve středu aukci těžařských licencí pro aljašskou rezervaci. Zájem energetických firem je však pouze „vlažný“, uvedla agentura Reuters

„Těžba ropy na Aljašce podpoří energetický potenciál státu a zajistí rozvoj dalších ekonomických příležitostí. Obyvatelům Aljašky pak pomohou i nově vytvořená pracovní místa,“ řekl Casey Hammond z amerického ministerstva vnitra.

Trump chce Aljašku otevřít těžbě. Zhorší tím klimatické změny, míní experti

Těžba v aljašské přírodě nebyla po dobu několika desetiletí povolena. Zrušení tohoto zákazu prosadili v roce 2017 příznivci Republikánské strany, neboť výzkum a následná těžba přinese finanční prostředky do státní kasy. Těžit by se mělo na více než devíti milionech hektarů půdy.

Arktická národní přírodní rezervace je federálně chráněná již od roku 1960. Je domovem pro řadu vlků, sobů či ledních medvědů. Oblast je unikátní také svými horami a rozsáhlými jezery. Plán Donalda Trumpa na těžbu ropy v této oblasti se vztahuje také na největší aljašské jezero Teshekpuk, které je útočištěm pro migrující ptáky i divokou zvěř.

Nově zvolený prezident Spojených států Joe Biden již dlouhodobě prohlašuje, že těžbu ropy v této oblasti nadobro znemožní hned první den v prezidentském úřadu. Biden má totiž v úmyslu přejít v následujících letech plně na obnovitelnou energii a nová těžební místa tak nemají v tomto směru příliš význam.

Ekologové jsou proti

Podle ekologických organizací zničí těžařská činnost tamější mimořádně unikátní ekosystém. „Administrativa Donalda Trumpa se drží svého tupého a destruktivního přístupu. Zajímá je jen ropa,“ uvedl ve svém prohlášení David Krause, asistent ředitele aljašské společnosti The Wilderness Society, která se zaobírá ochranou přírody.

Donald Trump ale toto místo považuje za potenciální zdroj energie, a proto má v zájmu zde ropu těžit. Těžba ropy v USA dosáhla svého vrcholu před více než třiceti lety. Tehdy se těžilo více než dva miliony barelů ropy denně. Nyní stát produkuje zhruba 500 tisíc barelů za den.