(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Shutterstock

Počet dolarových milionářů v Česku opět vzrostl, je jich už 28 tisíc

  • 32
Díky rostoucímu HDP či cenám nemovitostí se zvětšuje i bohatství takzvaných dolarových milionářů. Stále jich je nejvíce v USA, Japonsku, Číně či Německu. Meziročně však roste i jejich počet na území České republiky, kde je jich už 28 tisíc s celkovým jměním v přepočtu 1,5 bilionu korun.

Světové ekonomiky a akciové trhy zažívají dobré výkonnostní období, což s sebou přináší i bohatnutí investorů. Skupina obyvatel, kterou poradenská společnost Capgemini označuje v tiskové zprávě jako dolaroví milionáři, meziročně zbohatla. A to o 10,6 procenta. Jejich celkové jmění se poprvé přehouplo přes 70 bilionů dolarů (1,5 trilionu korun).

Současně se zvýšil i počet dolarových milionářů, meziročně o 1,6 milionu. Více než 61 procent těchto movitých investorů pochází z USA, Japonska, Německa nebo Číny. Na celkovém světovém bohatství se dohromady podílí skoro 35 procenty.

Oproti minulému roku se zvýšil počet dolarových milionářů v České republice, a to o 10,8 procenta. Společnost jich letos evidovala na 28 tisíc, což je číslo srovnatelné se světovým průměrem na jednotlivé země. Jejich majetek vzrostl o 13 procent na 68,5 miliardy dolarů (1,5 bilionu korun). 

Česká ekonomika na konci roku dál rostla, HDP loni stoupl o 4,5 procenta

Dolaroví milionáři jsou fyzické osoby vlastnící investovatelné jmění vyšší než jeden milion dolarů. Do jmění nejsou započítány nemovitosti obývané investory, sběratelské předměty, spotřební zboží a zboží dlouhé spotřeby.

Největší zásluhu na bohatnutí movitých investorů měl rostoucí HDP ve výši 4,6 procenta a 6,5procentní nárůst cen nemovitostí. Přispěla také výkonnost lokálních investičních trhů, jejichž celková tržní kapitalizace raketově vzrostla o 30 procent.