(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Diplomatické pasy pomáhají bohatým být ještě bohatšími

  • 13
Prodávají je zkorumpovaní úředníci z malých ostrovních států. A využívají je většinou pochybní podnikatelé z rozvojových států Afriky a Asie. Diplomatické pasy nabízejí svým majitelům mnohem více privilegií než jen občanství v Evropské unii.

Boris Becker prohlásil, že má jeden. Bývalý izraelský ministr energetiky zfalšoval ten svůj a osobní strážce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona byl s jedním přistižen ještě měsíc poté, co byl propuštěn ze služby. 

Podle šéfa advokátů berlínské protikorupční skupiny Transparency International Caseyho Kelsa slouží falešné diplomatické pasy nejen k volnému pohybu a pobytu, ale často maskují kriminální činnosti. Napsal o tom německý deník Deutsche Welle

Zkratka k beztrestnosti

Jen pár set tisíc eur často pomůže těm, kteří se ve své rodné zemi snaží vyhnout stíhání, bankrotu nebo zakrýt své nelegální bohatství. Stačí si koupit diplomatický status a doprovodný cestovní doklad.

„Často neexistují žádná dohodnutá kritéria pro udělování diplomatických pasů, takže kandidátem může být příslušník elity, který sponzoruje politickou stranu,“ vysvětlil Kelso a dodal, že žadatelé často nejsou občany zadávací země.

Například v roce 2015 dostala dominikánský diplomatický pas bývalá nigerijská ministryně pro ropu Diezani Ailson Madueka. Ve své vlasti byla obviněna ze zpronevěření milionů eur z veřejných zdrojů. Dalším příkladem je kambodžský obchodní magnát Teng Bunma, kterému jeho rodná země zařídila diplomatický status navzdory obvinění z obchodování s drogami.

Vyhýbání se sankcím

Na Komorských ostrovech mezi Mosambikem a Madagaskarem v loňském roce zrušili desítky pasů, z nichž některé byly diplomatické a vydané více než stovce íránských podnikatelů. Mnoho z těch, kteří se účastnili skandálu, se údajně vyhýbá americkým sankcím kvůli jadernému programu Teheránu.

Bezvízová vstupenka na 10 let. Diplomatický pas může mít ministr i hejtman.

Z používání podobně neprůhledného systému na vydávání diplomatických pasů byla obviněna také Gambie. Konkrétně se obvinění týkalo belgické společnosti Semlex Europe SA, která v mnoha zemích Afriky vydávala biometrické pasy.

Transparency International zmínila několik malých ostrovních států, včetně Svatého Vincence, Svatého Kryštofa a Nevise. Mnohé z těchto států nabízejí programy občanství, které mimo jiné zahrnují i prémii pro bohaté v podobě diplomatických služeb. „Důležitou otázkou proto je, kdo jsou ti lidé, kteří zastupují tyto země v UNESCO, Světové obchodní organizaci nebo v orgánech OSN v Ženevě?

Možnost pašování

Nejen, že tito zpochybnitelní diplomaté mohou pracovat bez omezení v hostitelských zemích a kdekoliv jinde, ale mohou také nosit diplomatický pas, který jim podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích z roku 1961 dává určitou imunitu.

Těmto lidem se například nekontrolují žádná zavazadla, ani ta příruční. V praxi to znamená, že mají perfektní příležitost k pašování zboží s vysokou hodnotou, ať už se jedná o zlato, hotovost nebo výtvarné umění.

Odhalené špiony chrání diplomatické pasy, pomohly i Čechům

„Neobvyklá není ani přeprava velkých objemných zásilek posílaných lodí nebo vlakem,“ sdělil ředitel pro bezpečnost soukromé americké konzultační zpravodajské agentury Stratfor Fred Burton. Lidé si často myslí, že diplomaté mohou převážet pár oficiálních dokumentů nebo diplomatickou tašku. Faktem je, že mohou převážet cokoliv, co může být transportováno letadlem.

V únoru loňského roku se například ukázalo, že z Buenos Aires do Moskvy  bylo vládním letounem posláno 12 kufrů. Kufry, které byly označeny jako diplomatická zavazadla, obsahovaly kokain za 50 milionů eur. Zásilku sledovala argentinská policie, která ji v určitém bodě policejní operace zaměnila za mouku. Rusko zásilku popřelo.

Daňové výhody

Diplomaté také mohou těžit z velkých daňových rabatů na zboží a služby zakoupené k provozování svých misí a umožňující zaměstnancům vykonávat svou práci. Z cigaret a alkoholu, které se používají pro oficiální účely velvyslanectví, se neplatí žádné clo. Díky tomuto privilegiu si někteří diplomati otevřeli obchod s alkoholem nebo tabákem, který přivezou ze svých diplomatických misí. Příkladem je velvyslanectví Gambie v Londýně.

Burton Deutsche Welle řekl, že zatímco na Západě existují přísné kontroly a dohled nad diplomatickými privilegii, země jako Írán nebo Severní Korea mohou vydat falešné diplomatické pasy za špionáž, kriminalitu, pašování zbraní, praní špinavých peněz nebo krádež duševního vlastnictví.

„Požadavky na zpřísnění diplomatického statusu byly z větší části ignorovány. Doporučujeme zajistit veřejně přístupné informace o těchto diplomatických volbách a přehled současných jmenovaných, včetně těch, kteří nebyli zveřejněni,“ dodal Kelso.