Donald Trump

Donald Trump | foto: AP

Čínští oceláři brojí proti Trumpovu clu. Volají po „rozhodných krocích“

  • 18
Východoasijské státy v pátek kriticky komentovaly čtvrteční rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa zatížit clem dovoz hliníku a oceli. Sdružení čínských ocelářů vyzvalo pekingskou vládu, aby v reakci podnikla „rozhodné kroky“ proti americkému zboží včetně ušlechtilé oceli, uhlí a elektroniky.

Trump při podpisu dekretu o zavedení cel prohlásil, že cla na dovoz oceli se zvyšují o 25 a na dovoz hliníku o deset procent. Opatření má vstoupit v platnost za 15 dní, týkat se zatím nemá Kanady a Mexika. Prezident připustil výjimky i pro některé další státy.

„Trumpovo chování je hrozbou pro globální výrobce oceli a rozhodně vyvolá odpor dalších zemí,“ uvedlo v prohlášení Čínské sdružení železa a oceli (CISA). Organizace vyzvala čínskou vládu, aby odvetou zavedla cla na dovoz americké produkce. Čínské ministerstvo obchodu oznámilo, že posoudí škody způsobené Trumpovým dekretem a bude „pevně bránit zákonná práva a zájmy“ čínských výrobců.

Motorky proti oceli. Schyluje se mezi EU a Washingtonem k obchodní válce?

Obavu, že americké clo vážně poškodí export japonské oceli, vyjádřil dnes šéf Japonské federace pro železo a ocel Kosei Šindo. „Zachování zásady volného obchodu je životně důležité pro udržitelný ekonomický růst a tento princip by měl být plně respektován,“ uvedl v prohlášení.

Jihokorejská automobilka Hyundai bude muset platit vyšší ceny za dovozu surovin v důsledku amerických cel, oznámil v Soulu jihokorejský vládní činitel. „Cla zvýší náklady automobilek Hyundai a Kia a znevýhodní je v soutěži s americkou konkurencí,“ uvedl. Zavedení cel ovlivní i jednání o nové smlouvě o volném obchodu mezi Jižní Koreou a USA, které v současné době probíhá, napsala agentura Reuters.

Vlády Japonska a Jižní Koreje daly najevo, že budou usilovat o výjimku v uplatňování vyhlášených cel. Stejný postup zvolí i Austrálie, jejíž premiér Malcolm Turnbull s jistotou konstatoval, že přístup USA k australským výrobcům bude příznivý.