Trump je krok od největší daňové reformy od dob Ronalda Reagana

  14:10
Americký kongres v těchto dnech ladí poslední detaily zásadní daňové reformy, která snižuje daně podnikům i fyzickým osobám. Svůj dosud největší legislativní úspěch by Donald Trump rád zpečetil podpisem ještě do Vánoc. Kritici však novému zákonu vyčítají, že přináší daňové zvýhodnění i bohatým Američanům nebo že negativně ovlivní státní rozpočet.

Donald Trump chce daňovou reformu podepsat ještě do Vánoc. | foto: AP

V současnosti jsou schválené dvě verze zákona, které se značně liší. Americká sněmovna reprezentantů schválila svou variantu daňové reformy v polovině listopadu. Senátoři svou verzi odhlasovali v sobotu (psali jsme zde). Nyní probíhá zásadní debata zástupců obou komor o finální podobě reformy.

Nejzásadnější změnou, kterou pro podnikové daně předkládají obě varianty zákona, je snížení daně z příjmu právnických osob na 20 %. V současnosti je korporátní daň na úrovni 35 %, což je nejvíce ze všech členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ale díky různým výjimkám málokterá firma tak vysokou daň skutečně platí. Někteří republikáni v americkém Senátu prosazují mírně vyšší korporátní daň, 22 %, což by podle nich umožnilo financovat vyšší slevu na dítě a snížilo by to negativní dopad zákona na rozpočet.

Reagonomika

Stimulovat ekonomiku daňovými škrty chtěl již Ronald Reagan v roce 1981. Stoupenci jeho ekonomické politiky, tzv. „reaganomiky“, poukazovali na zlepšení klíčových ekonomických ukazatelů, odpůrci jí vytýkali hlavně rostoucí schodek státního rozpočtu. 

Během Reaganova funkčního období došlo k značnému snížení daní z příjmu, ale celková částka vybraná na daních vzrostla o víc než 50 % (bez očištění o inflaci). Hrubý domácí produkt USA se po krátkodobém propadu v roce 1982 zotavil a nezaměstnanost i inflace během jeho prezidentství klesla.

Podle nedávné studie vládní agentury CBO (Congressional Budget Office) se skutečná míra zdanění amerických firem po započtení všech úlev pohybuje kolem 18,6 %, což je porovnatelné s ostatními velkými světovými ekonomikami, jako jsou např. Velká Británie (18,7 %) či Německo (15,5 %). Ekonom Jeffrey Sachs tvrdí, že ve světle těchto údajů by výrazné snížení amerických korporátních daní působilo jako obyčejná provokace jiných zemí. Ta by podle něj spustila závod o co nejnižší míru zdanění, který by ve finále museli zaplatit daňoví poplatníci.

Podle amerického ministra financí Stevena Mnuchina, citovaného serverem Investopedia, způsobí daňová reforma ekonomický růst dostatečný na pokrytí jejích nákladů. Ministerstvo ale nezveřejnilo analýzu, na základě které jeho šéf předpovídá tento vývoj. Zaměstnanec ministerstva financí, citovaný deníkem New York Times, tvrdí, že vzhledem k nedostatku času a snaze prosadit daňovou reformu do konce roku žádná studie dopadů daňové reformy na ekonomický růst neexistuje.

Předpoklad, že nižší podnikové daně nastartují hospodářský růst natolik, že vládní příjmy budou v konečném důsledku vyšší, odmítá většina odborníků. Podle studie kongresového daňového výboru způsobí návrh zákona v příštích deseti letech nárůst amerického státního dluhu o víc než bilion amerických dolarů (21,5 bilionu Kč).

Reagan by neměl radost. Trumpova reforma škrtá daně a hrozící dluhy neřeší

V otevřeném dopise Kongresu varuje více než 150 předních amerických ekonomů před možnými následky daňové reformy v podobě kolapsu mezd a kritického zvětšení příjmové nerovnosti. Podle nich ekonomický růst nastartují spíš daňové úlevy pro nejchudší vrstvy společnosti než pro ty nejbohatší. Důsledkem snížení korporátních daní budou akorát ještě vyšší příjmy největších společností.

Až sedm daňových pásem

Daňová reforma předpokládá mnohé změny i pro fyzické osoby. U daně z příjmu předpokládá horní komora amerického parlamentu zavedení sedmi pásem, s mírou zdanění od deseti až po 38,5 %. Kongres navrhuje pásma čtyři, od 12 až po 39,6 %.

Obě verze reformy se chystají zvýšit odečitatelnou položku pro sezdané páry i jednotlivce o víc než polovinu oproti současnému stavu. Zároveň ale zruší tzv. osobní výjimku - částku, kterou si může každý poplatník odečíst od základu pro výpočet daně, ta v současnosti činí přes čtyři tisíce dolarů (86 tisíc Kč). Tato opatření mají platit do roku 2025.

Příliš složité daně

Odborníci napříč politickým spektrem se shodují, že americký daňový systém by měl být jednodušší. Podle serveru Investopedia narostl federální daňový zákon od roku 1986 z 26 000 na 70 000 stránek. Washingtonský think tank Tax foundation odhaduje, že americké firmy a domácnosti v roce 2016 strávili vyplňováním daňových přiznání 8,9 miliardy hodin a stálo je to dohromady 409 miliard dolarů.

V průzkumu amerického think tanku Pew research center z roku 2015, téměř tři čtvrtiny dotázaných potvrdily, že je obtěžuje složitost amerického daňového systému. Ještě větší podíl respondentů vyjádřil obavu, že velké korporace a bohatí lidé platí málo. V americké společnosti panuje obecné přesvědčení, že za to můžou mezery v daňovém zákoně.

Narůst by měla také sleva na dítě, která se ale nebude týkat rodičů se společným příjmem vyšším než 500 tisíc dolarů ročně (téměř 11 milionů Kč), což představuje signifikantní nárůst oproti současné hranici, která je nastavena na 110 tisíc dolarů (necelých 2,5 milionu Kč). Tato změna bude také platit do konce roku 2025.

Zároveň plánuje Kongres vyřadit některé slevy spojené s určitými produkty a službami, například s výdaji na zdravotní péči nebo studentskými půjčkami.

Podle analýzy daňového výboru Sněmovny reprezentantů způsobí senátní verze zákona nárůst daňového zatížení pro domácnosti, které vydělávají kolem 25 tisíc dolarů ročně (zhruba půl milionu Kč), o 13,3 % v roce 2021 a o 25,4 % v roce 2027 oproti současné legislativě.

Mně reforma nepomůže, tvrdí Trump

Donald Trump opakovaně nazval zákon „největší daňovou reformou v historii Spojených států“ a podle něj by měl prospět hlavně domácnostem s nízkými a středními příjmy. Dodal také, že tento plán „pro něj není dobrý“, což je ale těžké ověřit, jelikož Trump je prvním prezidentem od roku 1970, jenž nezveřejnil své daňové přiznání.

Obě verze daňové reformy výrazně snižují daň z příjmů firem, což prospívá zejména vlastníkům a akcionářům, kteří patří k nejbohatší vrstvě populace. 

Firmám umožní verze zákona ze Sněmovny reprezentantů také během následujících pěti let okamžitě odepsat náklady na nové vybavení. Předpokládá se také snížení míry zdanění kapitálu, jenž se převádí přímo majitelům nebo investorům.

Autor:
  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...