Sídlo švýcarské banky Credit Suisse v Lucernu (5. února 2020)

Sídlo švýcarské banky Credit Suisse v Lucernu (5. února 2020) | foto: Reuters

Credit Suisse pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se daním, tvrdí whistlebloweři

  • 15
Švýcarská banka Credit Suisse nadále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, píše s odkazem na whistleblowery CNBC. Ke stejnému zjištění došel podle agentury AP také americký Senát

Podle dvou bývalých bankéřů Credit Suisse, se kterými hovořili reportéři CNBC a kteří spolupracují s americkou vládou jako whistlebloweři, banka léta poskytovala bohatým americkým klientům bezpečné útočiště, aby skryli aktiva před americkým daňovým úřadem IRS. A to i poté, co byla chycena a stíhána za stejnou věc před více než deseti lety.

Credit Suisse v roce 2014 přiznala, že „vědomě a úmyslně“ pomáhala tisícům klientů ze Spojených států skrývat jejich offshorová aktiva – registrovaná v jiném státě, než ve kterém podnikali – a příjmy před IRS. Přiznala také, že používala falešné entity, ničila záznamy o účtech a ručně doručovala hotovost americkým klientům, aby odvrátila pozornost daňových úřadů.

Banka tehdy souhlasila, že provede řadu změn. Mimo jiné se zavázala, že bude zveřejňovat své přeshraniční aktivity a spolupracovat s úřady, když si vyžádají informace. Tuto dohodu ale nyní porušila, jak vyplývá ze zjištění finančního výboru amerického Senátu.

KOMENTÁŘ: Padají banky, ale nebojte se. Česko čelí pohromám úplně jinde

Ten ve středu podle agentury AP zveřejnil zjištění dva roky trvajícího vyšetřování, kde se píše o možném zločineckém spiknutí spojeném s téměř 100 miliony dolarů (2,2 miliardy korun) na tajných offshorových účtech, které patří jedné rodině amerických daňových poplatníků.

S těmito právními a regulačními problémy se nyní bude muset vyrovnat UBS, která na naléhání švýcarské vlády banku Credit Suisse za tři miliardy franků převezme. Klienti v polovině tohoto měsíce ztratili důvěru v Credit Suisse a začali z ní hromadně vybírat vklady. Do Evropy se rozšířily obavy o stabilitu finančního systému z USA, kde předtím padly dvě banky.

14. března 2023

,