Pobočka Commerzbank v německém Frankfurtu (ilustrační snímek)

Pobočka Commerzbank v německém Frankfurtu (ilustrační snímek) | foto: Reuters

Commerzbank se dohodla se zaměstnanci na zrušení 10 000 pracovních míst

  • 7
Druhá největší německá banka Commerzbank se dnes dohodla se zástupci zaměstnanců ohledně zrušení 10.000 pracovních míst. S odvoláním na finanční ústav a odbory o tom informovala agentura Reuters. Commerzbank zvýšila náklady na restrukturalizaci z původních 1,8 miliardy eur na více než dvě miliardy eur (přes 51,3 miliardy Kč).

Dohoda má podle Reuters zásadní význam v plánu šéfa banky Manfreda Knofa finanční ústav zásadně proměnit a navrátit ho k ziskovosti. Knof loni v březnu, několik týdnů po nástupu do funkce, ohlásil, že zruší tisíce pracovních míst a stovky poboček.

Hledáte práci v bankovnictví? Navštivte internetový pracovní portál jobDNES.cz.

Dohoda se zástupci zaměstnanců zahrnuje předčasné odchody do důchodu, snížení počtu pracovních hodin starším zaměstnancům, rekvalifikační kurzy a balíčky odstupného.

Commerzbank očekává, že změny ji celkově ozdraví. Už dlouho se totiž snaží zvýšit ziskovost, několikrát změnila vedení i strategii. Od globální finanční krize z roku 2009, kdy ji musela před úpadkem zachránit vláda, se nikdy zcela nezotavila.

Commerzbank loni částečně kvůli dopadům pandemie covidu-19 hospodařila s konsolidovanou ztrátou 2,87 miliardy eur, zatímco o rok dříve měla zisk 585 milionů eur. Letos banka počítá na provozní úrovni se ziskem.

,