Mlsání leze do peněz. Čokoláda od loňských Velikonoc zdražila o desetinu

  17:30aktualizováno  17:30
Cena čokolády za posledních dvanáct měsíců stoupla zhruba o desetinu. Na vině je špatné počasí a rostoucí poptávka v Asii, kvůli kterým míří vzhůru cena kakaa, klíčové suroviny při výrobě čokolády.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Na základě údajů britské společnosti Mintec, která sleduje ceny komodit, to uvedl americký server CNN. Analytici nevylučují, že cena čokolády by mohla růst i nadále.

Index mléčné čokolády, což je index cukru, sušené syrovátky, sušeného plnotučného mléka, kakaového prášku a kakaového másla, které se vyrábí z kakaových bobů, je ve srovnání s loňskými Velikonocemi vyšší o deset procent.

Ceny kakaa prudce padají, čokoláda však nezlevní. Za výkyvem stojí roboti

Jenom cena kakaového prášku stoupla o 26 procent. Kakaové máslo zdražilo skoro o pětinu a cukr o 15 procent, napsal list Financial Times. Server CNN k tomu poznamenal, že zvýšení velkoobchodních cen čokolády oznámily v posledních dvou letech přední světoví výrobci této oblíbené pochoutky Mondelez, Hershey’s, Lindt a Nestlé.

Ceny suroviny klíčové pro čokoládu rostly následkem špatného počasí, které zasáhlo sklizeň v zemích, kde se pěstují kakaovníky.

Na vině je i nebývalé sucho v Africe

S vlnou nebývalého sucha se potýkala západní Afrika, odkud pochází více než 60 procent světového kakaa. Ghana, která je druhým největším světovým producentem po Pobřeží slonoviny, zaznamenala od srpna do října nejmenší množství dešťových srážek od roku 1999. Pro pěstování kakaa je přitom toto období zásadní. O měsíc dříve než obvykle navíc začal ze Sahary vanout sezonní suchý a prašný vítr harmattan, který způsobuje ochlazení a omezuje sluneční svit.

Zmrzlina nejspíš podraží. Ceny vanilky na Madagaskaru strmě stouply

Produkce kakaa podle odhadů letos klesne i v Jižní Americe, kde za suchým počasím stojí klimatický jev El Niño. Naopak spotřeba čokolády ve světě se zvyšuje tím, jak jí na chuť přichází stále více lidí v Asii.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt ale podle listu Financial Times tento měsíc uvedl, že loňské horké léto a letošní mírná zima způsobily, že se spotřeba čokolády naopak snížila. Podle údajů jeho domácího konkurenta Barry Callebaut klesl světový trh s čokoládovými sladkostmi za tři měsíce do listopadu skoro o čtyři procenta.

„Když jsou vysoké teploty, lidé obvykle jedí čokoládu méně,“ uvedl podle FT.com analytik Carlos Mera z Rabobank. Analytici této finanční společnosti předpokládají, že ceny kakaa a cukru budou kvůli počasí a kurzovým změnám nadále výrazně kolísat.

Autoři: ,

Nejčtenější

Čech vyhrál v loterii Eurojackpot 1,4 miliardy, k výhře už se přihlásil

Ilustrační snímek

V evropské loterii Eurojackpot v pátek vyhrál sázející z České republiky 1 411 860 488 korun. Je to druhá nejvyšší...

Podnikatelský „zázrak“ socialismu. Za úspěchem JZD Slušovice stála StB

JZD Slušovice - socialistický zázrak 80. let

Fenomén, socialistický zázrak – tak se o třítisícových Slušovicích obvykle mluví. Legenda praví, že JZD Slušovice byl...

Obchod s vyřazeným zbožím skupuje věci, které nechtějí ani některé řetězce

ilustrační snímek

Skleničky, hrnečky, brýle, baterie, džíny, sekačky na trávu, sponky do vlasů nebo krém na ruce, to je jen zlomek toho,...

Zemřel Štěpán Popovič, uznávaný manažer, který pomohl Petru Kellnerovi

Předseda představenstva a generální ředitel AGC Flat Glass Czech Štěpán Popovič

Ve věku 73 let zemřel Štěpán Popovič, nejvýraznější polistopadový manažer, který působil na severu Čech, a jeden z...

Jak vyvést stamiliony z dopravního podniku? Plán vznikal už v roce 2016

Bývalý ředitel DPMLJ Luboš Wejnar, jehož v roce 2017 spolu s Pavlem Šulcem...

MF DNES rozplétá složitou korupční síť, kdy se lidé napojení na firmu BusLine pokoušeli vytunelovat a zničit liberecký...

Další z rubriky

Nic se neděje, tiskneme dál. Venezuela vydala nové bankovky

Nová venezuelská měna, suverénní bolívar, je výsledkem  měnové reformy ze srpna...

Venezuela znovu vydala nové bankovky. Měly by zefektivnit hotovostní transakce, které v zemi často musí probíhat s...

Výrobci koňaku se obávají změny tradiční chuti. Sladké hrozny nechtějí

Dubové sudy s koňakem značky Remy Martin v továrně společnosti ve francouzském...

Čím větší teplo, tím sladší a brzy dozrálá vinná réva. Sladké hrozny však výrobci koňaku nechtějí. Jsou jedni z těch,...

Rostlina místo kuřete. KFC v Británii nabídne zákazníkům veganský sendvič

KFC Zinger

Řetězec rychlého občerstvení KFC známý obalovanými kousky kuřecího masa chce oslovit i ty, kteří maso nejedí. Ve 20...

Najdete na iDNES.cz