Čokoláda (ilustrační foto)

Čokoláda (ilustrační foto) | foto: SXC.HU

Cukrovkáři si brzy dopřejí i čokoládu. Izraelský startup slibuje revoluci

  • 2
Dopřát si čokoládu nebo zmrzlinu bez umělých sladidel je dnes pro mnoho diabetiků nesplnitelný sen. Nyní jim však svitla naděje díky izraelskému startupu A1C Foods. Začínající potravinářská firma začala vyrábět sladkosti s klasickým cukrem, které podle ní nezvyšují hladinu krevního cukru.

Čokoláda a zmrzlina z produkce A1C Foods neobsahuje umělá sladidla, ale běžný cukr. K tradičním ingrediencím je však přidaná látka snižující glykemický index, jež podle firmy umožní konzumovat sladkosti i diabetikům.

Zakladateli podniku jsou daňový právní zástupce Ran Hirsch a endokrinoložka Mariela Glandtová. U Hirschovy dcery lékaři zjistili cukrovku a dostala se do péče Glandtové. Když k ní otec s dcerou přišel poprvé, řekla Glandtová dceři nejprve, že musí ze stravy vypustit sacharidy, avšak pak pacientce k údivu obou nabídla čokoládu. Vyrobila ji osobně v kuchyni pro svého mlsného otce trpícího diabetem. Svěřila se Hirschovi, že jejím snem je vyrábět takovou čokoládu ve velkém. „Okamžitě jsem jí navrhl partnerství,“ řekl Hirsch.

V roce 2016 založili v Ramat Ganu u Tel Avivu A1C Foods, která se specializuje na recepty a výrobu potravin s nízkým glykemickým indexem.

Hirsch řekl, že se podařilo izolovat specifické substance čokolády a změnit je tak, aby se snížil glykemický index nebo vliv na krevní cukr. „Je to podobný postup jako u léků, takže si jej můžeme nechat patentovat. Už jsme o patent požádali,“ řekl Hirsch. Podnik se nyní snaží získat investici ve výši asi dvou milionů dolarů (čtyřiceti dvou milionů korun).

Hirsch také řekl, že se společnost nehodlá specializovat jen na trh pro diabetiky, ale poskytnout obecněji lepší verzi potravin nabízených v jídelnách. Spolupracuje s kuchaři na recepturách chleba, pizzy s nízkým obsahem sacharidů i jídel z těstovin.

,